Çağın’ın çok iştahlı bir çocuk olduğunu söyleyemem. Her çocuk gibi onun da sevdiği ve sevmediği yiyecekler var. Köfte, patates, makarna üçlemesinin yanı sıra mantı, içli köfte, Adana kebap, dolma gibi Türk mutfağının geleneksel ve gözde yemekleri de favorileri arasında. Bir de önüne gelince yediği ama çok da bayılmadığı besinler mevcut. Sebze yemekleri, kuru baklagiller ve balık gibi… Mümkün olduğunca sık balık yedirmeye çalışıyorum ona çünkü balık, bebekler ve çocuklar için eşsiz bir protein kaynağı. Balıktaki proteinin başka hiç bir protein kaynağında olmayan bir özelliği var: O da balıktaki omega 3’ün DHA ve EPA içermesi. EPA yani Eikosa Pentaenoik Asit, damar sağlığı, pıhtılaşma sistemi ve kalp sağlığını korumada etkili. DHA yani Dokosa Heksaenoik Asit ise beyin ve sinir sistemi gelişiminde etkili. Balığı daha kolay tüketilebilir hale getirmek için ise ara ara balık köftesi hazırlıyorum. Balık köftesi haline dönüşmüş balığı daha iştahlı ve kolay yiyor Çağın.
Balık köftesi için malzemeler
- Bir adet deniz balığı (Levrek, palamut, mezgit vb)
- 2 adet yeşil soğan
- 3 dal maydanoz
- 1 dal dereotu
- 1 adet yumurta
- İki yemek tam buğday unu veya tam ekmek içi
- Zeytinyağı
Balık köftesinin yapılışı
Balığı tavada çok az zeytin yağı ve az su ile hafif pişirin. Kesinlikle çok pişmeyecek, pembeliği hafif kaybolmaya yüz tuttuktan sonra ocağın altını kapatacağız. Ilıdıktan sonra balığın kılçığını ve derilerini çıkarın. Bir mutfak robotu yardımı ile kıyma haline getirin. İnce ince kıydığınız maydanoz, dereotu ve yeşil soğanı, mutfak robotunda kıyma haline getirdiğiniz balığa ekleyin. Bir kasede yumurtayı çırpıp balık karışımına ekleyin. En son tam buğday unu veya ekmek içini de ilave edin. Bir yaşından büyük çocuklar için balık köftesine tuz ve karabiber ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız bu balık köftesi en az bir saat buzdolabında dinlensin. Sonrasında istediğiniz şekli verip, tavada az zeytinyağında her iki yüzeyi de altın sarısı rengi alana kadar pişirin.
Balık köftesi tarifini bebeğinize için 9. aydan sonra pişirebilirsiniz. Balık alerji riski yüksek bir besin. O yüzden bebeğinizin astım, egzama, veya gıda alerjisi öyküsü varsa balık başlamak için doktorunuza danışmanızı öneririm. Balık, içerdiği yüksek omega 3 ‘den dolayı bebeğinizin zihinsel gelişimi, hafızası ve görme duyusu için çok önemli. 9. ay sonrası haftada en az 2 porsiyon balık tüketilmesini öneriyorum.