Çok uzun araştırmalar ve görüşmeler sonucunda Çağın’ın gideceği okula karar vermiş ve erken kayıt fırsatından yararlanarak geçtiğimiz Ocak ayında seçtiğimiz okula kaydını yaptırmıştık. Okul 1 Eylül’de açılıyor. Çok heyecanlıyım. Belki de Çağın’dan daha fazla…. Anaokuluna alışma süreci Çağın için olduğu kadar benim için de heyecan verici bir süreç. Geçtiğimiz hafta içinde öğretmeni ile tanıştık. İlk görüşme için her şey yolunda gitti çok şükür.
Okul araştırırken dikkat ettiğim önemli notalardan biriydi ‘Anaokuluna uyum süreci sırasında, okulun öğrenci ve velilere yaklaşımı. ‘Çocuğu sınıfa alıyoruz, bir iki ağlıyor sonra alışıyor.’’ şeklinde yaklaşımı olan okullardan arkama bile bakmadan uzaklaştım. Çağın’ın başlayacağı okul bu konuda yol haritası olan bir okul. Çağın’a bu güne kadar babaannesi ve bakıcı halası birlikte baktı. Daha önce kapalı aile çevresinin dışına uzun süreli hiç çıkmadı. Bir anne olarak oğlumun kişilik özelliklerini de göz önüne aldığımda, okula başlama sürecinin biraz sancılı geçebileceği düşünüyorum. Öğretmeni ve okul psikoloğu ile okul açılmadan önce yaptığımız görüşmede bu düşüncemi paylaştım. Okul açılana kadar olan sürede ve açıldıktan sonra okula uyum sürecinde neler yapacağımızı konuştuk. Okul psikoloğu bizimle çocuğu okula başlayacak ailelere öneriler içeren, Çocuk Gelişimi Uzmanı Prof. Dr. Nilgün Metin’e ait bir metin paylaştı ve bu çerçevede bize bazı önerilerde bulundu.
Çocuğu okula başlayacak ailelere öneriler
Okula başlamadan önce
- Okulun size uygun bir okula uyum programı olmasına dikkat edin: Eğer okul seçme şansınız varsa anaokuluna uyum süreci politikalarını ve bu süreçte nasıl bir tutum sergileyeceklerini sorgulayın. Yok eğer benim okul seçme şansım yok diyorsanız bu konuda okulu ve öğretmeni işbirliğine davet edin. Yukarıda da bahsettiğim gibi Çağın’ın başlayacağı okul bu konuda işbirliğine açık ve yol gösterici bir tutum sergiliyor. Okul açılmadan iki hafta kadar önce öğretmeni ile bir görüşmemiz oldu ve bu konuda öğretmeninin önerilerini aldık. Çağın gibi ilk kez okula başlayacak çocuklar okulun normal açılış tarihinden bir hafta daha erken başlayacaklar ve başlangıç haftası için normalde tam gün olan okulda bir hafta süre ile yarım günlük bir uyum programı oluşturulmuş.
- Okul hakkında açıklama yapın, okulu tanıtın: Biz okul kararımızı verdikten sonra okula kayıt yaptırmaya Çağın ile birlikte gittik. Okul ile ilgili sanal oyunlar oynadık. Çağın öğretmen oldu, ben öğrenci sınıfta ders anlattık, ders dinledik vb. Okul açılmadan 2 hafta önce birlikte öğretmeni ile tanıştık, sınıfı ve okulu gezdik. Son bir ay hemen her gün gün içinde on-onbeş dakika okul hakkında konuştuk. Okulun nasıl bir yer olduğunu, oyun oynayacağını, yeni arkadaşları olacağını anlattık. Okulda bazen çok eğleneceğini bazen de sıkılabileceğini veya okulla ilgili bazı şeylerden hoşlanmayabileceği söyledik.
- Okul hakkında verilen bilgilerin abartılı olmamasına dikkat edin: Okulun her gün gidilmesi gereken oyun, arkadaş ve eğitim yeri olduğunu anlatın ancak çocuğa abartılı ve yanlış bilgi vermeyin. Aksi durumda çocuk kendisine anlatılanlarla okulda bulduklarını karşılaştırdığında aradığını bulamayacak ve okula güveni kalmayacaktır. Yukarıda da bahsettiğim gibi okulda bazen çok eğleneceğini bazen de sıkılabileceğini veya okulla ilgili bazı şeylerden hoşlanmayabileceğinden bahsettik.
- Okul hazırlıklarını birlikte yapın: Varsa okul kıyafetlerini birlikte satın alın. Eğer okulun özel bir kıyafeti yoksa okul açılmadan önce okulla ilgili alışverişi birlikte yapın. Yeni bir sırt çantası, yeni boyalar çocukları motive edecektir. Çağın’ın okul kıyafetlerini birlikte, her birini tek tek deneyerek satın aldık.
- Okula başlama ile ilgili kitaplar okuyun: Yaz boyunca anaokuluna uyum süreci ile ilgili bazı kitaplar okuduk. Berenstain Ayıları Okula Başlıyorlar ve Tubitak Bilim Kitapları Serisi’nden Okuldaki İlk Günüm bunlardan bazıları.
İlk gün
- Yanında olun: Çocuk okula başladığı ilk gün mutlaka güven duyduğu bir yakını ile okula gitmeli. Ben Çağın okula başladığı ilk hafta için yıllık iznimi aldım.
- Vedalaşmaları çabuk ve kısa süreli tutun: Gerekli açıklamaları yapıp, ayrılıkların doğal olduğunu ve ayrıldıktan sonra tekrar bir araya gelinebileceğini hissettirin. Ailenin çocuğundan yani okulundan ayrılması kademeli olmalı, ilk günlerde uzun olan süre daha sonraki günlerde giderek azalmalıdır. Bu konuda ben okulun ve öğretmenin önerilerine uyacağım.
- Öğretmen ve okuldan yardım alın: Çocuğunuzda ayrılma ile ilgili problem yaşayacağınızı düşünüyorsanız bu konuda yardım ve destek alın. Yukarıda da bahsettiğim gibi okuldan bu konuda destek aldık ve sorun çıkarsa okul desteğini sürdürecek diye düşünüyorum. Bu konuda ailenin göstereceği kararlılık, sabır, okul öncesi eğitime ve başladığı eğitim kurumuna gösterdiği inanç ve güven çocuğun uyumunu kolaylaştırır.
- İyi bir uyku almasını sağlayın: Bir gece önce iyi bir uyku almasını ve dinlenmesini sağlayın. Aksi halde ilk gün stresine bir de uykusuzluğun vereceği sinirlilik eklenebilir.
- Normal bir gün gibi davranın: Şahsen okulun ilk günü biz anne babalar çocuklardan daha telaşlı olabiliyoruz. Anne baba mümkün olduğunca bu durumu çocuğa yansıtmamalıdır.
Çağın 1 Eylül itibarı ile okula başlıyor. Hayatımız yeni bir eksene giriyor.Anaokuluna alışma süreci Çağın için nasıl geçecek merak içindeyim. Bu yazıda Çağın okula başlamadan önce onu okula hazırlamak için yaptıklarımızdan bahsettim. Bir sonraki yazının konusu okula başladıktan sonraki uyum sürecimiz ile ilgili olacak. (Okumak için tık) O zamana kadar hoşçakalın…
Merhaba, bizim 2013 eylül doğumlu bir oğlumuz var. Şimdi kreş veya anaokuluna göndermek istiyoruz ama nasıl karar vereceğimizi bilemedik. İnternette araştırma yaparken sizin yazınızı gördüm ve nelere dikkat edeceğimize karar verdik 🙂 Yazınız için gerçekten teşekkür ederiz. Konuya çok hakimsiniz ve dediğiniz gibi anaokulları tüm isteklerimize cevap veremeyecekler.
Ancak bizim için önemli olan şudur: benimsedikleri eğitim sistemine hakim olan ve eğitimli öğretmen kadrosu, yani (Waldrof, Montessori, High Scope) lafta olup olmadığı ve az öğrencili sınıf (ilgilenebilecek zaman) çok önemli.!! Hijyenik ortam ve bahçedeki (doğal ortam) geçirdiği zaman.
Siz hangi anaokuluna gönderdiniz ve niçin gönderdiniz veya tavsiye edeceğiniz bir anaokul-kreş var mıdır. Yardımcı olursanız gerçekten çok seviniriz. İyi akşamlar
Ben Adana’da yaşıyorum. Siz de Adana’da yaşıyorsanız mail adresime mail atarsanız sizi yanıtlayabilirim.