Her ne kadar bu sene henüz tatile çıkamamış olsak da yaz tüm güzelliği ile sürüyor. E çocuklar da havuzda saatlerce yüzmeye, deniz kenarında sıcağa aldırmadan kumdan kaleler yapmaya bayılıyorlar. Güneşten korunmak hepimiz için önemli ama ince ve hassas derili çocuklar için daha büyük bir öneme sahip. Geçen yıl şu yazımda çocuklarımızı nasıl güneşten koruyabileceğimize dair ipuçlarına değinmiştim Piyasada çok çeşitli markada çocuklar için güneş kremi bulunmakta. Acaba çocuklarımız için seçeceğimiz güneş kreminde ne tür özellikler olmalı ve güneş kremini kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?
Çocuklar için güneş kremi seçerken nelere dikkat etmeliyiz?
- Öncelikle güneş kremlerinin güvenilirlikleri hakkında az şey bildiğimiz ve her geçen gün yeni bilgiler edindiğimizi unutmayalım.
- En iyi güneşten korunma yönteminin güneşe 12-17 saatleri arasında çıkmamak olduğunu aklımızdan çıkarmayalım.
- Çocukları güneşten korumak için seçeceğiniz güneş kremi hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlamalı.
- Güneş kremi, güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce sürülmeli.
- En az 30 SPF içermeli. Ama 50 faktörden de çok SPF içermemeli.
- Kimyasal bazlı değil; mineral bazlı güneş kremlerini tercih etmeli.
- Çocuğunuz için seçeceğiniz güneş koruyucu krem paraben içermemeli. Parabenin kanser yapıcı etkilerini ortaya koyan çalışma sayısı her geçen gün artıyor.
- Dudaklar ve kulaklar güneş kremi kullanırken genelde ihmal edilen yerlerdir. Güneşe karşı diğer vücut bölgelerinden daha hassas olan kulaklara güneş kremi kullanmayı ihmal etmemek gerekir.
- Eğer çocuklarınız suda vakit geçireceklerse suya dayanıklı bir güneş kremi kullanmak daha iyi olacaktır. Ancak, suyun içinde bile olsa güneş kremini 90 dakika aralıklarla tazelemek gerekmekte.
- Güneşten koruyucu krem yüzme ve kurulanma sonrasında tekrar sürülmeli.
- Suyun dışında güneş kremi kullanılıyorsa 3 saate bir yenilemekte fayda var.
- Altı aydan daha küçük çocuklara güneş kremi uygulanmamalı.
- Bulutlu ve sisli havalarda bile güneşin zararlı ışınlarından etkilenebiliriz. Bu yüzden böyle havalarda bile güneş kremini kullanmaya dikkat edelim.
- Güneş kremini önce küçük bir alanda uygulayın. Kızarıklık, kaşıntı, ödem gelişirse reaksiyon gelişen bölgeyi soğuk suya tutun ve o kremi kullanmaktan vaz geçin.
- Güneş kremi kullanmak size ve çocuğunuza sınırsızca güneşte kalma hakkı tanımaz.
- Güneş koruyucunuzu güneşin altında bırakmamaya özen gösterin. Fazla ısıya maruz kalan güneş koruyucu bozulabilir veya etkinliğini kaybedebilir.
Güneş koruyucular bize gereksiz güven vermemeli ve güneşte kalma süremizi artırmamalı. Çocuklar için güneş kremi seçerken en ideali çocuk doktorunuza veya dermatologunuza danışmanız.