Beslenme Ek gıda

Ek gıda ile ilgili sık sorulan sorular

Bu blogda en çok değindiğim  konuların başında çocuk beslenmesi  geliyor. Beslenme ile ilgili konulardan ise  en sık ek gıdaya geçiş ve ilk bir yıllık bebek beslenmesinden bahsetmişim. Yine Güncel Anne’de en çok okuyucu yorumu ve sorusu alan yazılar, ek gıda ile ilgili yazılar. Bazı sorular, cevabını gerek blogdaki yorumlarda, gerek sosyal medya hesaplarımda sık sık vermeme rağmen halen tekrar tekrar sorulmakta. Ben de bu yazımda sorulara toplu bir cevap olması açısından ek gıda ile ilgili en sık sorulan sorular ve cevaplarını derledim.

ek gıdaya

Resim telegraph.co.uk ‘dan

Ek gıdaya ne zaman başlamalıyım ?

Maalesef ülkemizde daha 3. ayı bitmeden, çeşitli gerekçelerle erkenden ek gıdaya geçen/geçirilen pek çok bebek var. En sık rastlanan gerekçeler ” Bebeğim doymuyor, bebeğim kilo almıyor.” Bu fikir eş, dost, akraba, anneanne/babaanne tarafından  anneye empoze edilebiliyor; hatta bazen ek gıdaya erken geçmek doktorlar tarafından öneriliyor. Amerikan Pediatri Akademisi, bebeklere ilk 6 sadece anne sütü verilmesini önermekte. Bazı bebekler 4 ay civarında ek gıdaya hazır olduklarının işaretlerini verseler de çoğu bebek, 5-6 ay civarında katı gıdaları tolere edebilecek sindirim sistemi olgunluğuna erişirler.

Bebeğimin ek gıda için  hazır mı?

Eğer bebeğiniz,

  • Altıncı ayını doldurmuşsa,
  • Başını dik tutabiliyorsa,
  • Destekli veya desteksiz oturabiliyorsa. Çünkü oturmak bebeğin çevre üzerindeki kontrolünü kolaylaştırır; aspirasyon (gıdaların solunum yollarına kaçması)  riskini azaltır.
  • El göz koordinasyonu gelişmişse,
  • Sizin yediğiniz yemeklerle ilgili görünüyorsa; yiyeceklere veya çatal-kaşığınıza uzanıyorsa,
  • Kaşığın ucunu uzattığınızda tatmak için ağzını açıyorsa,
  • Yemek gördüğünde veya yemek yiyenleri izlerken  ağız hareketleri yapıyorsa,
  • Kaşıkla beslemeye çalıştığınızda diliyle itmiyorsa,
  • Katı besin verildiğinde emmeye çalışmak yerine çenesini-dilini oynatıyorsa,
  • Anne sütü veya biberon maması aldıktan sonra halen aç olduğunu size hissettiriyorsa,

ek gıda için hazır demektir.

Bebeğinizin ek gıdaya hazır olup olmadığını ve ne zaman ek gıdaya başlanabileceğini detayları ile şu yazımda bulabilirsiniz.

Ek gıdaya geçerken nelere dikkat etmeliyim?

 

Ek gıdaya geçerken size yardımcı olacak ipuçlarını içeren yazım için burayı tıklayabilirsiniz.

Ek gıdaya ne ile başlamalıyım?

Bebek için ilk başlanacak ek gıdanın ne olması gerektiği ile ilgili farklı görüşler var. En çok önerilenler; tahıllar, meyve püreleri, yoğurt, sebze püreleri. Hiç birinin bir diğerine üstünlüğü olmadığı gibi, ‘şununla başlarsanız daha iyi olur, bu kötüdür” şeklinde yapılmış kontrollü bir çalışma da bulunmamakta.

Ama benim tecrübelerim ek gıdaya meyveyle başlayan bebeklerin daha sonra sebze pürelerini reddetme ihtimalinin daha yüksek olduğu yönünde. Bu yüzden ben ek gıdaya sebze püresi ile geçişi öneriyorum.

Ek gıdaya hangi gıdalar ile başlayabileceğinizi şuradan okuyabilirsiniz.

Ek gıda kıvamı ne olmalı?

ek gıdaya

Besinler, ek gıdaya geçiş sürecinde ilk önce  tel süzgeçten geçirilmeli ardından 9-10 aylarda çatalla ezilerek verilmelidir. Blenderdan geçirilerek çok pürüzsüz hale getirilmiş gıdalar , bebeğin pütürlü gıdalara alışmasını geciktirebilir. Bu konuda bebeğinizin rehberliğine güvenin. Pütürsüz besinlerle başlayın ve zamana yayarak yavaşça önce daha pütürlü gıdalara sonra da parmak gıdalar geçin.

İlk bir yıl hangi yiyecekleri vermemeliyim?

Bebeğiniz altıncı ayını bitirip ek gıdaya başlayınca, pek çok yiyeceğin tadına bakmak için istekli olacaktır. Ancak gıdaların bazıları ne yazık ki bebeğiniz için güvenli değildir. Bazı gıdalar  boğulma tehlikesi yarattığı için,  bazıları da bebeğinizin henüz gelişimini tamamlamamış sindirim ve boşaltım sisteminde rahatsızlık yaratacağından  bir yaşından önce bebeklere verilmemesi gereken yasak yiyecekler arasına girer.

Bebeklere yasak yiyecekler

  • Şeker
  • Tuz
  • Bal
  • Çay
  • İnek sütü
  • Çikolata ve kakaolu gıdalar
  • Fındık, fıstık, ceviz, patlamış mısır, sakız gibi  boğulma riski yaratacak yiyecekler
  • Çilek, domates, kivi, fıstık ezmesi  gibi alerji potansiyeli yüksek sebze ve meyveler
  • Deniz kabukluları ve midye kalamar gibi bazı deniz ürünleri
  • Soya fasulyesi, bezelye, lahana ve karnabahar, bakla gibi sebzeler tavsiyem dikkatli ve 3 gün kuralına uyularak başlanmasıdır.
  • Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş şarküteri ürünleri
  • Konserve , turşu ve dondurulmuş gıda
  • Diyet ürünleri
  • Hazır bitki çayları
  • Baharatlar (kırmızı biber, karabiber vb.)
  • Karaciğer, böbrek, dalak beyin gibi sakatatlar

Bu gıdaların bebeklere bir yaşından önce neden verilmemesi gerektiğinin cevabını şuradan okuyabilirsiniz.

Hangi kavanoz mamasını/hangi bebe bisküvisini kullanayım?

ek gıda

Yanıt veriyorum: Hiç birini

Kavanoz mamaları organik olduklarını iddia ettikleri içerikleri ve pratik kullanımları ile anneleri; tatlarının güzelliği ile de bebekleri cezbediyor kuşkusuz. Bu mamalar, pürüzsüz içerikleri nedeni ile sık kullanıldıklarında ek gıda süreci sırasında bebeklerin pütürlü gıdalara geçişini zorlaştırabilirler. Kavanoz mamalarına monosodyum glutamat eklenmiş olduğu için bazı bebekler daha sonrasında evde hazırlanmış mamaları yemeyebiliyorlar. Seyahatlerde veya dışarı çıkarken ara öğünlerde kullanmak için arada sırada tüketilebilirler.

Bebe bisküvisi ise şeker ve tuz içerdiği için bir yaşından önce kullanılmamalı.

Ek gıda süreci ile ilgili sizin merak ettiğiniz sorular varsa bu yazının altına yorum olarak bırakabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Dr. Elif Pınar Çakır

Merhaba! Ben Dr. Elif Pınar Çakır. Anne, çocuk doktoru ve eşim. İflah olmaz bir iyimser, ruhu gezgin, kendi gezgin bir maceraperest, mucizelere ve peri masallarına inanmaktan hala vazgeçmeyen biriyim. Güncel Anne'ye hoşgeldiniz!

60 Yorum Var

  • Merhaba güncel anne. .. Benim 8.5 aylık bir oğlum var ek besinlere baslsmamiz fena olmadı ama 1 aydır hiç bir şey veremiyorum kaşığı gördüğü anda ağzını kapatıyor corbalarin hiç birini içmek istemiyor sevdigi tek şey muz ve yogurt…Bu arada anne sütü alıyor .Üst disinin birini patlattı ama diğerleri de çok şiş arka arkaya gelecekler sanırım Çok uzattım ama bu durum daha ne kadar sürer yoksa hep böyle mi devam edecek ikimizde çok yiprandik ne yapmam gerekiyor yardimci olursanız çok mutlu olucam.

    • Diş çıkarma döneminde iştahsızlık görülebilir veya bebeklerde dönem dönem iştah azalması olabilir. Ancak bu dönem uzun sürer, bebeğin kilo alımı durursa o zaman iştahsızlığa neyin sebep olduğunu anlamak için bir uzmana başvurmanızı öneririm.

    • Mrb güncel anne ek gidaya geçişle ilgili sizin bi listenize vardi bikere gördüm şimdi bulamıyorum mesela şöyle yaziyodu 09 anne sütü 11 yoğurt 12 anne sütü boyle devam ediyordu o liste gibi yapmak istiyorum yardimci olursan sevinirim?

  • Merhaba guncel anne.benim 5ay 10gunluk bebegim var son dr kontrolunde 430gr kilo alimi ve 6gundurde kabiz old.icin ek gidaya gecebilecegim soylendi.dogru bir gecis icin nasil baslayabilirim ve devam edeblirim..

  • Merhabalar guncel anne, bebegim 7. ayini doldurdu ve muhallebi vermek istiyorum, muhallebi tatli oldugu icin biraz daha beklemelimiyim yoksa verebilir miyim? Kac gunde bir vermeliyim? Ideali nedir? Tesekkurler

  • Ek gidaya yogurtla on gun once gectik (asamali arttirarak). iki gundur de sebze puresini veriyorum.Havucla basladigim pureyi zenginlestirmek istiyorum.Suan tam mevsimi olan enginari sebze pureme katabilir miyim?

      • Ek gidaya yaklasik bir aydir ikizlerimle gectik.Oglum gayet güzel alıştı gunde iki ogun ek gida ile doyuyor ve bundan cok mutlu. Kizimla ise ek gidadan sinifta kaldik.Agzini kilitliyor.Ne ara bu duruma geldik bilmiyorum ama o agladikca ben agzina zorla koyuyorum yiyecekleri.Kasigi gorunce bile agliyor.Biberonla mamayi aliyor.Bu yanlistan donmek istiyorum. Ruyalarima bile giriyor kizimin isteksizligi.Tamamen ek gidayi birakip bir sure sonra yenidenmi baslamaliyim.Nekadar ara vermeliyim.Acil yardima ihtiyacim var nolur yardim edin….

        • Kararlı olun ama ısrarcı olmayın. Sakin olun öncelikle. Ve ara vermeyin. Günde bir tatlı kaşığı bile yese kar olarak düşünün ve sevdiği şeyleri bulun.

  • merhaba;

    Yogurtla ilgili bir dip not geçmek istedim;bu sene alerjim çok arttığı bir dönem özel bir hastenede bir profesöre gittim ve bana ilk sorduğu şey hazır yoğurt kullanıyor musun oldu.Alerjiyi hazır yoğurdun bu kadar etikeldiğini düşünmemiştim.
    Kısa bir not

    teşekkürler;

  • merhaba

    benim bebegimde dun itibariyle 6. ayını doldurdu.
    doktor elime bir liste verdi dogru durust bir acıklama da yapmadı .
    yarın ne yapacagım hicbir fikrim yok.
    once meyve puresi ile baslamamı soyledi. sonra ise yogurt. sonrasında da sebze corbası ..

    benim sorum su : sabah meyve puresi verdikten sonra ogleden sonra yogurt mu vermem lazım.
    yoksa bir kac gun meyve puresi verip birkac gun sonra yogurt mu vermem lazım.
    once bir cay kasıgı ver sonra artır dedi ama ne kadar artırılmalı ve bir kaseyi ek gıayı kacıncı haftada vermem gerekir.

  • Merhaba, bebeğim 7 aylık kahvaltısı için lor yapmak istiyorum inek sütü tercih edebilir miyim. Sakıncası olur mu.

  • Slm güncel anne cevaplarsaniz sevinirim.8 aylik bi kizim var gündüz emmeyi neredeyse birakti.aksam 8 sabah 8 arasi en az 5 kere emiyor
    Uyandiktan sonra 11 gibi peynir yarim yumurta sarisi bi c.kaşık pekmez malaesef bie bazen iki bebek bisküvisi organik oalnardan doyurucu olsun diye.14:30 15:00 gibi havuc kabak bezelye patates sogan tatlı kirmizi biber ve etli kemikle püre yapiyorum. Aralarda bi fincan kadar meyve puresi yiyoruz her meyveyi severek yiyor. Aksam yatarken de tahilli muhallebi yapıyorum içine yoğurt ve meyve püresi koyuyorum severek yiyor.surekli meyveleri degistiriyorum favorisi kayisi ve muz ama.ne kadar dogru yaptigimi bilmiyorum

    • Bebeğinizin beslenmesi gayet iyi görünüyor. Artık meyve püreleri değil de meyvelerin kendilerini verebilirsiniz. Bir de püre formunu biraz pütürlüye kaydırmanızı öneririm.

  • merhaba güncel anne…benim çocuğum 4 ay 7 günlük…sadece 1 ay anne sütü verebildim:..formül mama alıyor sadece.onuda son 1 aydır uykudayken verebiliyorum.günde 5-6 kez 90 cc alıyor yada almıyor. ama 1 haftadır uykudayken bile veremiyorum. tahlillerinde herhangi bşr sıkıntı yok. ek gıda başlayabilirmiyim.

  • Mrb şu an kızım 3.5 aylık ama 6 bitip 7. aya girdiğimizde ise başlayacağım sabah 7 de kızımı babaanne ye bırakıp öğlen 2de alcam sorum şu sabah 6.30 gb emzirirdim için öğlen 2 ye kadar anne sütü almayacak sutumu sagip birakmalimiyim yoksa ogleden sonra ara öğünlerde versem olurmu

  • SLM GÜNCEL anne 3.5 aylık bebisim anne sütü ne devam ediyorum ins ellerini emmeye başladı emzik verebilirmiyim emzik verirsem anne sütü nu emmekten vazgecerse diye korkuyorum .cvp niz benim için çok önemli tesekkurederim.

  • Merhaba kızım bu hafta 7.ayına girdi 6.ayda 320gr almış.doktorumuz az kilo aldığını söyledi ve bol ek gıdalı bir liste verdi anne sütünü gündüz hiç verme ek gıdaları ver dedi ama hiç bir gıdayı yedirmeyi başaramadım doktorum yemezse anne sütü de verme aç kalsın yer dedi bu ne kadar doğru bilmiyorum aç olunca uyumuyor huzursuz oluyor yiyeceklere karşı daha olumsuz tepki veriyor bu ay ek gıdaya geçmek zorunlu mu yani kendi yemeye başlayana kadar beklenemez mi aç mı bırakmalıyım tesekkürler

  • Merhaba doktor hanım benim bebeğim 6 aylık devam sütüne alıştırmaya çalışıyorum 3 marka değiştim kabul etmiyo napabilirim başka alıştırmak için öneriniz var mı gerçekten şaşırmış durumdayım

  • merhabalar öncelikle emeklerinize,ellerinize sağlık.aydınlatıcı harika bir site yapmışsınıayız.z.bebeğim suan 5.5 aylık ve yogurtla ek gıdaya başlamış bulunmaktayız ve gayet iyiyiz çok şükür.ancak bebegim 6.5 aylıkken ben işe başlıcam bebeğimin doyması için sizce ne vermeliyiz?saat 13.00 de işten gelicem ancak arada doyurucu ne vermeliyiz?bn cok endişeliyim bebeğim emiyor ancak biberon tutmuyor sizce ne yapmalıyım nasıl yapmalıyım??

  • merhaba kızım 5.5 aylık. ek gıdaya başladık organik ev yapımı kuşburnu marmelatını ne zaman verebilirim

  • Merhabalar öncelikle sayfa ve bilgiler icin tesekkur etmek istiyorum oglum 6ayini bitirdi ve ben dogdugundan beri bulduğu her firsatta oglum iyi uyusun buyusun beslensin diye ona nasil daha verimli anne olablirim diye surekli arastrma yapiyorum ama artik kafam cok karisti her sayfada baska bilgi ve zit bilgiler doktorumuz syledikleride cabasi lutfan yardimci olun artik kafamdaki sorular bitsin ve oglumun duzenini olustrayim da anne ogul keyfine varalim ek besin e artik basliyrum ama ne kadar ne zamanlar en onemlisi ne vermeliyim bilemiyorum bunun yaninda uykusu kac saat olmali gunduz uykulari ne zamn ve kac saat olmali kac saatte bir emzirmeliyim simdiden tesekkr ederim

  • Merhaba güncelanne. Öncelikle yardım ve yönlendirmelerinizi takip etmeye çalışıyorum ve cok faydasını gördüm. Benim oğlum 8 aylık. Ek gıd icin günde iki en fazla uç öğün yapıyoruz. Hala yığın şekilde emziriyorum. Bu sorun olur mu? Bir de ben dışarıya çıkarken yanıma Nasıl bir hazırlık yapabilirim? Ek gıdaya geçtiğimizden beri dışarıya çıkarken ne yapacağımı bilmiyorum. Ne koymalıyım yanıma. Bunu Nasıl muhafaza etmeliyim? Yardımcı olursanız cok cok sevinirim. Cok tesekkurler

    • 8 aylık bebek beslenmesini okumanızı öneririm. Ben aventin ısı koruyan çanta ve kaplarını çneriyorum. Dışarıda rahat yemek yedirebilmeniz için.

    • İştahsızlığa sebep olabilecek bir hastalık olup olmadığının anlaşılması için bir uzmana başvurmanızı öneririm.

  • Merhabalar, bebeğim bu ayın 15 inde 5 ayını dolduruyor. Ek gıdaya başlamak istiyorum. İstekli olduğunu düşünüyorum. Sebze püresi ile başlamak istiyorum. Sebze püresi tarifi var mı göremedim de. Bir de neyle başlamamı önerirsiniz?

  • Merhaba sizi yeni kesfettm bu aralar ek gidaya gecerke neler yapmam gerekio arastirma icindeyim kefir hakkinda dusunceniz ne merak ediorm kacinci aydan itibaren vermeliyim

      • Merhaba kızımla 6.5 aylık olduk ek gıdaya yoğurt kendim inek sütünden yaptığım peynir ve yumurta ile gelişigüzel başlamıştım malesef vücudunda kabarcıklar oluştu ve drmuz alerji içşn damla verdi . Kızarıklıklarımız gitti ek gıdaya yeniden başladım bu sefer yoğurtla 3 gün oldu ve birşey olmadı.. Neye alerjisi olup olmadığını nasıl anlayabilirim belirtileri yenidenmi oluşacak.. Birde damlayı ne kadar süre kullanmalıyım dr muz birşey demedi

  • Merhaba;
    Kızım 19/02/16 doğumlu 3142 gr 51 cm dogum kilo ve boyu şuan 4 Ay 7 günlük . Yurtdışında yasıyorum tatil için bebeğim 2 aylıkken Türkiye’ye geldik kilo takibini yapan devamlı bir doktorumuz yok. Aşılarda gittiğimiz ve kontrol için gittiğimizde kilosu ölçüldü. 7 Mayıs 5000 gr 26 Mayıs’ta 5.500 gr 22 haziranda 5750 çıktı boyu 64 cm 1 ay geriden gittiğini söyledi doktor. Öncekilerde ortalamanın Altın’da olduğu için 3 doktorda ek gıda önerdi 4 ayda , ben henüz vermedim. Pirinçli Muhallebi ve elma şeftali armutlar başlayın dediler. Ben hiç birini vermedim. Bebeğim formül mama ile besleniyor. 600-700cc günlük içiyor. Kilosu çok mu düşük ek gıda ya başlamam Şart mı . Henüz ek gıda için çok küçük Oldugunu düşünüyorum. Oturamıyor bile . Önerinlerinizi rica ederim .şimdiden teşekkürler

  • Merhaba ek gıda ile ilgili yazınızı okudum çok teşekkür ederim bebeğim beş aylık yaz ayında olduğumuz için kışa kendimiz için dolaba kabak,yeşil fasülye, bamya ( zamanında ve organik) koyarken kızım için de kışın (ek gıdaya geçeceği için)yer ümidiyle domatessiz ve porsiyonluk hazırladım koydum ama siz dondurulmuş gıda vermeyiniz demişsiniz bu tür dondurulmuş gıdayı mı yoksa dışarıda satılan dondurulmuş gıdayı mı kastettiniz?

  • Merhabalar 5 buçuk aylık bir kızım var malesef doğdu doğalı hiç memesini için şu an sadece mama ile besleniyor. Doktorumuz da artık yavaş yavaş geçebiliceğimizi söyledi ek gıdaya. Fakat anlamadığım bir konu var normalde 3 saatte bir mama veriyorum bahsedilen ana öğün ara öğün kavramını biraz açıklayabilir misiniz? Yazılarınızı okudum fakat ben mi bulamadım ki? Teşekkürler şimdiden…

  • Merhaba. 31 haftalık doğmuş, 9,5 aylık (düzeltilmiş yaş 7,5 ay) premature ıkızlerım var. Ekgıdaya düzeltilmiş 6.aylarında basladık ancak hala alışamadılar ve ağızlarını dahi açmıyorlar. Bir sekilde biraz ağızlarına verebildiysek de hemen öğürüyorlar. Basından beri hiçbirşekilde zorlamadık. Almıyorlarsa hemen bıraktık. Ancak artık ne yapacağımızı bilemez durumdayız. Nezaman alışacaklar, ne zaman ağızlarını açıp beslenmek isteyecekler, bizim ne yapmamız gerek? Karşılarında yemek, zorlamamak, farklı tatlar, dokular denemek, hepsini yaptık. Başka önerileriniz var mı?

  • Merhabalar 5 aylık kızım var ek gıdaya 3 gün önce sebze püresiyle başladık şimdi sebze püresini zenginleştirip buna meyve püresini de eklemelimiyim yoksa bir süre sebze püresiylemi devam etmeliyim..

    • Size önerim tüm ek gıda yazılarımı ve ay ay bebek beslenmesi yazımı okumanız. 5 aylık bebeğin ana gıdası anne sütüdür.

      • Benim bebeğim 36+5gunluk doğdu doğum kilosu 2770di 200gr gitti 3gun once tam dört ayına girdi iki hafta önce tartildi 5800du ve sadece anne sütü alıyor vede tek göğsümu emiyor boyuda sanırım 54santim demişti doktor sizce nasıl ayına göre yeterlimi birde büyüğünü yardım olmadan yapamıyor yani fitilsiz sadece anne sütü aldığı için mi böyle

  • Merhabalar kızım 5 ayını tamamladı. 6. Ay için önerdiğiniz menüde muhallebi de verilebileceğini okudum. Muhallebi yaparken içerik olarak ne kullanılması gerekiyor. İnek sütü 1 yaşına kadar yasak. Pirinç unu da gereksiz bir besin diye belirtmişsiniz. Önerileriniz çok yardımcı olacak. Teşekkürler

  • 6 aylık bebeğime rutin kahvaltısını hazırlayıp yediriyodum gayet güzel de yiyiodu fakat 2 gündür reddediyor ve devam sütü vermek zorunda kalıyorum bu konuda ne yapabilirim?

Yorum Bırak