Pek çok anne adayı gebeliği sırasında bazı besinleri tüketmekte sorun yaşıyor. Bu yiyeceklerin başında da son derece kaliteli birer protein kaynağı olan et, süt ve yumurta geliyor. Biz de bu soruyu diyet ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarında motivasyon alanında çalışan yaşam koçu Elif Ezgi Uzmansel’e sorduk ve hamile anneler için harika ipuçları aldık.
Bir anne adayının, gebeliğinin safhasına göre besinsel gereksinimlerini bir diyetisyen ışığında öğrendikten sonra aklımıza bazı temel uygulama soruları takılabilir. Gelin birlikte bunları konuşalım ve bizlere önerilen bilimsel bilgileri yaşamımıza, mutfağımıza uyarlamanın kolay yollarını keşfedelim.
Her gün nasıl yumurta yiyebilirim, nasıl süt içebilirim, nasıl et tüketebilirim?
Doktorlarımız ve diyetisyenlerimiz gebeliğin ilk aylarından itibaren kaliteli bir protein kaynağıolması bakımından her gün bir (ya da daha çok) porsiyon yumurta tüketilmesini öneriyorlar.
Ancak eğer yumurta sevmeyen biriyseniz ya da yumurta ile aranıza gebelik hassasiyeti yüzünden mesafe girdiyse yumurtayı tüketmenin başka yollarını bulabilirsiniz. İşin püf noktası, tüketmeniz gereken besinleri size önerilen porsiyon miktarlarını deforme etmeden sevebileceğiniz bir forma ve lezzete dönüştürebilmek…
Şu durumda fırında yumurtalı ekmek tüketmeye ne dersiniz? İşte tarifimiz geliyor:1 yumurtayı iyice çırpın, 1 kibrit kutusu ufalanmış beyaz peynir ve ince doğranmış dereotu ile harmanlayıp 2 dilim tam tahıllı ekmeğin üzerine yayın. 180 derecelik fırında 15 dakika içinde mini tartlarınız hazır.
Süt doğrudan tüketemeyen anne adayları için de aromalı sütler hazırlıyoruz.
Benden size 3 öneri:
- 1-2 dal karanfil, 1 kabuk tarçın, 1-2 dilim zencefili bir cam şişeye aldığınız sütün içine ilave edin.
- Taze ezilmiş (ya da blendırdan geçirilmiş) mevsim meyveleri ile sütünüzü karıştırın.
- 2-3 tablet %80 kakaolu bitter çikolatanızı benmari usulü eritip sütünüze karıştırın. 1 gece buz dolabında bekletip ertesi gün tüketebilirsiniz.
bayılacağınıza eminim…
Tüketmeye pek yanaşmadığınız ancak sizin için elzem olarak belirtilen sebze ve et türlerini aşağıdaki şekillerde tüketmeye çalışabilirsiniz:
1- Çorba olarak
2- Taze preslenmiş sebze suyu olarak (tüketimi daha hızlı ve daha lezizdir)
3- Tam buğday makarnanıza sos olarak
4- Salatalarınızın içinde limon/nar ekşili soslar eşliğinde
Ya da mücver haline getirebilirsiniz:
1 adet kabak, 1 avuç dolusu ıspanak, 1 çay tabağı dereotu, rendelenmiş kereviz 1 yumurta, 3yemek kaşığı lor, 1 çay bardağı yoğurt ve 1 çorba kaşığı tam buğday unu ile karıştırılır. Yağlı kağıt üzerine serilirerek üzerine çörek otu ve susam serpilir… 180 derecede alt üst karamel rengi alana kadar pişirilir. Yanında yağsız yoğurtla hazırlayacağınız 1 bardak ayranla harika olmaz mı?
Etlere gelince durum yine benzerlik gösterebilir. Doğrudan et tüketemiyorsanız eğer çorba halinde, salatanızın içinde, sebzeli yemeklerinizde, bol baharat ve limon sosu eşliğinde tüketmeyi deneyebilirsiniz. Kalsiyum kaynakları ile kırmızı et grubunun aynı anda tüketilmesi kalsiyum ve demirin birbirini bağlaması nedeniyle önerilmiyor. Hamilelikte sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda et yemeklerine eşlikçimiz sebzeler, salatalar ve demir emilimini arttırdığı için C vitamini kaynakları… Narenciye grubu kadar biber de C vitamini içerdiğine göre besin değerini yitirmeden kısa süre ızgaralanmış biber ve biraz da soğan bol baharatla kavurduğumuz kıyma ile servis edilebilir. Kıymaları el ile böldüğümüz ve iyice temizlenmiş marullara sararak tüketebilirsiniz.
Sizin için gerekli olan besin gruplarını ve bu besin gruplarına ne kadar ihtiyacınız olduğunu mutlaka bir diyetisyene ve doktorunuza danışınız. Size önerilen gıdaları tüketmek eğer zor geliyorsa hemen pes etmeyip lütfen önerilen porsiyonları hoşunuza giden formüllere dönüştürmeyi alışkanlık haline getiriniz.
Hamilelikte sağlıklı beslenme , uğruna çaba sarfedeceğimiz ve hemen pes etmeyeceğimiz önemli bir konu… Hem mutfakta sizin için sağlıklı bir reform yapmak için çok iyi bir sebep olabilir. Bir sonraki yazı ‘hem sağlıklı olmak istiyorum, hem de kendimi şımartmak… Nasıl başarabilirim?’-
Mutlu,sağlıklı, keyifli gebelikler dilerim
E.Ezgi Uzmansel
ezgikoroglu@gmail.com
Cok sahane bi post olmus su siralar hicbir sey agzima alamiyorumm bebege zarar vermekten de korkuyorum bu fikirler biraz daha iy gibi ama bide yapabilseeek ah
[…] Elif Ezgi Uzmansel ile başlattığımız ve gebelikte sağlıklı beslenme ile ilgili ipuçları veren yazı dizimizin ikincisi ile karşınızdayız. […]