Çocuk Sağlığı

Kış Hastalıklarından korunmanın yolları ve propolis

Kış tüm hızıyla sürüyor. Nezle, grip, zatüree, bronşit, farenjit, sinüzit, tonsillit gibi hastalıkların çocuklarda görülme sıklığı da soğuyan havalarla birlikte artıyor. Havaların soğuması, kapalı alanlarda daha sık bulunmak, okulların açık olması, hava kirliliği, kışın artan enerji ihtiyacından dolayı vücut direncinin düşmesi; kış aylarında bazı hastalıklara yakalanma riskini artırıyor. Peki kış hastalıklarından korunma yolları nelerdir?

  •  Emzirin: Anne sütü enfeksiyonlara karşı koruyuculuğu ispatlanmış tek besindir. Anne sütü içerisindeki mikrop öldürücü ve bağışıklığı güçlendirici maddeler bebeği enfeksiyonlardan korur. Bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütüyle besleyiniz. İki yaşına kadar da emzirmeye devam edin. Emzirme bebeğinizin bağışıklık sistemini destekleyen en önemli şeydir.
  • Aşıları atlamayın: Çocuğunuzun aşılarını sağlık bakanlığının önerdiği program çerçevesinde yaptırın. Geçen ayki yazımda da belirttiğim gibi risk grubundaki çocuklar için doktorunuza danışarak grip aşısını yaptırmayı unutmayın.
  • Sağlıklı beslenme şart!: Çocuğunuzun  her besin grubundan uygun miktarlarda almasını sağlayın. Sağlıklı ve dengeli beslenmeyen bir vücut hastalıklara daha açık hale gelir.Omega 3, omega 6, A ve C vitamini, çinko bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde işlev görmesini sağlayan maddelerdir. Çocuklarınızı  bu besinlerden zengin beslemeye özen gösterin. Balık, kırmızı et, kefir, yoğurt, yumurta günlük beslenmesinde mutlaka olsun.
  • Propolis ile tanışın: Düzenli propolis kullanımının, bağışıklığı güçlendirici ve hastalanma sıklığını azaltıcı etkisi var. Bizim evde bir süredir  Çağın, Barış ve ben düzenli olarak propolis tüketiyoruz. Propolis, sadece bağışıklığı güçlendirerek  hastalıklarından korumakla kalmıyor aynı zamanda kanser, otoimmun vb. kronik ve yıkıcı hastalıklara karşı koruyor, alerjik hastalıklar ve astımda kullanımı çok etkili oluyor, ayrıca vücutta canlı ve sağlıklı hücre sayısını arttırıyor. Yapılan bilimsel çalışmalarda bakteriyel hastalıklar sırasında antibiyotikle birlikte propolis kullanımının tedavinin süresini ve kullanılan antibiyotiğin dozunu azalttığı bulunmuş. Propolis bunu, bağışıklık sistemine ait  hücrelerinin işlevlerini artırarak gerçekleştirir. İnstagramda propolis ile ilgili post paylaşınca pek çok anne hangi markayı kullandığımı öğrenmek istedi.
  • Propolis olarak da Bee’o Propolis kullanıyorum. İstanbul’daki bir kongrede Beeo’nun kurucularından Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Hanım ile tanıştım, Beeoyu keşfim bu şekilde oldu.
  • Probiyotik tüketin: Sofranızdan kefir, turşu, yoğurt, şalgam gibi doğal probiyotikleri eksik etmeyin. Tabii tuzlu ürünleri bir yaş sonrası kullandığımız unutmayarak….
  • Giydireyim derken abartmayın!: Çocuklarınızı mevsim normallerine göre giydirin. Aşırı üşütmekten, terletmek ve kalın giysiler giydirmekten kaçının. Çok kalın giydirmek terlemeye bu da sonrasında vücudun soğumasına neden olur. En iyisi çocuğu kat kat giydirip hava ve ortam ısısına göre giysi sayısını artırıp azaltmaktır.
  •  Uyku deyip geçmeyin: Uyku zihinsel ve bedensel dinlenme için olmazsa olmaz bir faaliyettir. Yaş grubuna uygun uyku düzenini ve uygun miktarda uyumasını sağlayın. Uyku düzenine önem gösterilen bebekler hastalıklara karşı daha dirençli hale gelir.
  • El yıkama alışkanlığı kazandırın: Kış hastalıklarından korunma yolları arasında en önemlilerinden biri temizlik kurallarına dikkat etmektir. Çocuklara en az  20 saniye sabun ve su ile ellerini yıkaması gerektiği öğretin ve gün içinde sıkça yıkamasını sağlayın. Eller yıkanmadan göz, ağız ve burun ile temastan kaçınılması gerektiğini anlayabileceği bir dille öğretin.
  • Odanın nemini ayarlayın: Yaşanan ortamın nemi iyi ayarlanmalı. Kuru hava solunum yollarında bulunan ve mikropları yakalama fonksiyonu olan, silia adı verilen tüycüklerin işlevini azaltır. Çocuğunuzun odasında  kaloriferin üzerine su dolu kaplar koyabilirsiniz.
  • Hasta çocuklar evde kalsın: Hasta çocukları okula/kreşe göndermeyin. Öğretmen, idareci ve diğer velilerle konuşarak tüm ailelerin aynı yöntemi izlemesini sağlayın.
  • Odaları havalandırın: Çocuklarınızın kirli, kapalı, soğuk ortamlarda uzun süre kalmamasını sağlayın. Odasını sık sık havalandırın. Hasta olduğu bilinen  veya öksürük, hapşırık gibi belirtileri olan kişilerle  çocuğunuzun mümkün olduğunca temas etmemesini sağlayın.

Yazar Hakkında

Dr. Elif Pınar Çakır

Merhaba! Ben Dr. Elif Pınar Çakır. Anne, çocuk doktoru ve eşim. İflah olmaz bir iyimser, ruhu gezgin, kendi gezgin bir maceraperest, mucizelere ve peri masallarına inanmaktan hala vazgeçmeyen biriyim. Güncel Anne'ye hoşgeldiniz!

2 Yorum Var

  • Merhaba Pınar hanım. Sizi severek takip ediyorum. Önerilerinize de çok güveniyorum. Bir süredir tavsiye ettiğiniz propolisi nihayet aldım. Yaz dönemi olmasına rağmen benim ve kızımın boğazında ağrı ve batma var. Damla formundakini aldım. Hastalık başlangıcında ve diğer sağlıklı dönemlerde kaçar damla kullanmak gerekiyor? Teşekkür ediyorum şimdiden. 🙂

  • Hocam oglum 4 yasinda ve her yil istisnasiz hastanede yatiyoruz ust solunum yolu sıkintisindan kufe karsi alerjisi cikti fakat hic kuflu nemli bi ortamda bulunmadi.bes yasindan once de astim tanisi pek konmuyor dedi doktorlari fakat oglum astim hastasi gibi bi tedavi goruyor.aero chamberla flexiotide ve ventolin aliyor zespisa ve deloday kullaniyor suan rutin olarak ve genel de de buhar makinasi ile veriyorum cok sıkısık oldugu zaman.bir aydir da ozellikle yemeklerden sonra oksuruyor ve kusuyor yedigini.ne yapaxagimizi sasirdik doktorlari cigerinde birsey olmadigini soyluyor ama bu cocuk neden bir aydir oksuruk atlatamadi ne yapmak lazim hocam

Yorum Bırak