Çocuk Çocuk Sağlığı

Kolik bebekler için ipuçları

kolik

kolik

Kolik nedir?

Anne babaların korkulu rüyalarından biridir kolik ve “diğer açılardan sağlıklı bebeklerde iki hafta- dört aylık arasında görülen, en az üç haftadır devam eden, haftada üç gün ve günde üç saatten uzun süreli huzursuzluk ve ağlama nöbetleri” olarak tanımlanır.

Yeni doğum yapmış, uykusuzluktan bitap düşmüş yorgun  anne için kolik nöbetleri ile mücadele etmek zorlu bir sınav halini alır.

Maalesef tıp dünyası günümüzde henüz koliğin neden kaynaklandığını ve nasıl kesin tedavi edilebileceğini bulabilmiş değildir.

Kolik ne zaman başlar?

Kolik, genellikle 2. haftadan sonra başlar, 4-6. haftalarda pik yapar ve çoğunlukla 100 gün civarında geçer.

Kolikli bebekler için ipuçları

Öncelikle koliğin bir çaresi olmadığını, her bebeğin eşsiz ve özel olduğunu ve bir bebekte işe yarayan bir metodun diğerinde yaramayacağını unutmayın.
1) Uzman görüşü alın: Sebepsiz ağlamaları olan bir bebeğiniz varsa eğer, kolik veya gaz sancısı diye geçiştirmeden önce mutlaka bir çocuk doktoruna başvurun. Kolik için çözümler aramaya başlamadan önce bebeğinizde ağlamaya yol açacak bir hastalık (idrar yolu enfeksiyonu, mide reflüsü, süt alerjisi, parmak veya penise saç, iplik dolanması, bağırsak tıkanıklığı, kabızlık vb.) olmadığından emin olun.

2) Emzirin:  Anne sütünde bulunan enzimler bebeğin bağırsaklarında gaz oluşumuna daha az neden olur. Emzirirken, bebeğinizin tüm memeyi boşaltmasına izin verin. Bir memeniz boşalmadan diğer memeyi emzirmeyin. Bebeğinizin bir memeyi iyice boşalttığına ve doyduğuna emin olana kadar emzirin.

3) Rutin herşeydir: Bebeğinize uygun bir gece rutini oluşturun. Biraz sessizlik ve karanlık her ikinize de iyi gelecektir. Hep aynı odada ve yatakta uyutun. Uyku odası sakin ve sessiz olmalı, oda ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalıdır. Uyumadan önce ılık banyo yaptırın ve kundaklayın. Kundak, kendini anne karnında ve güvende hissetmesine neden olacaktır.

kolik
Kısa bir mola size iyi gelecektir: Kolikli bir bebek anne-babayı çileden çıkarabilir.  Bebeğin fiziksel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra bir süre onu eşinize, annenize, güvenilir bir bakıcıya bırakıp, zevk aldığınız bir şeyi yapın. Mola vermekten korkmayın. Unutmayın ki bebekler, annelerin stresini ve mutsuzluğunu hissederler. Mutlu anne, mutlu bebek demektir. Önce kendinizi rahatlatın, unutmayın yalnız değilsiniz ve bu durum geçecek.

4) Mümkün olduğunca sık ten teması kurun: Ev içinde gezerken bile bebeğinizi kanguru/sling yardımı ile taşıyın. Her fırsatta sarılın, kucağınıza alın. Kucaklama, sarılma, slingle taşıma bebeğe anne karnındaki yaşantısını hatırlattığı için rahatlamasını sağlar.

5) Masaj yapın: Karnına ve sırtına nazikçe  dairesel hareketlerle masaj uygulayın. Bunu yaparken uygun bir masaj yağı (uygun asit derecesinde bir zeytinyağı da olabilir) kullanabilirsiniz. Öncesinde bebeğin karnı ve sırtına yayılacak sıcak uygulama masajın etkisini güçlendirecektir.

6) Ritm yaratın: Araba gezisi, puset gezisi, sarsmadan sallama kısa süreliğine de olsa bebeğinizin sakinleşmesine yardımcı olacaktır.

7)Beyaz gürültüden faydalanın: Saç kurutma makinesi, elektrik süpürgesi, süt sağma makinesinin sesi gibi gürültülerin bebekleri sakinleştirdiği bulunmuş. Bir teoriye göre bu tür gürültüler anne karnındaki gürültüyü andırdıkları için bebekler bu gürültülerle susuyor. (Ece not: youtube.com dam bu sesleri bulabilirsiniz bir de mutlaka Buzuki Orhan’ın Kolik CDsini alın gerçekten çok işe yarıyor)

8) Sıcak iyidir: Karnına ılık su torbası veya ısıtılmış havlu yerleştirebilir, sıcakça bir banyo yaptırabilirsiniz. Aman dikkat, sıcaklığı kontrol edin, bebeğinizi yakmayın!

9) Hareket ettirin: Bacaklarına pedal çevirme hareketi uygulayın.

10) Yediklerinize dikkat edin: İspatlanmamış olsa da  genelde anneyi rahatsız edecek ve gaz yapacak yiyeceklerin, bebekte de gaz yapacağı düşünülür. Kafein, soğan, lahana, brokoli, sarımsak, ve baharatlı gıdalarI diyetinizden çıkararak, bebeğinizin ağlamalarının azalıp azalmadığını kontrol edin.

11)Mamayı değiştirin: Eğer bebeğiniz formül ile besleniyorsa, doktorunuza danışarak daha az gaz yapan bir mama ile değiştirin.

12) Uygun pozisyonda emzirin: Emzirme sırasında yutulan hava bebekte koliğin şiddetini artırır. Bebeğin beslenirken hava yutmasını önlemek için meme ucunu mümkün olduğunca en geniş şekilde bebeğin ağzına verin. Eğer bebeğiniz biberon ile besleniyorsa biberonu dik tutarak hava yutmasına engel olun.

13)  Papatya ve rezene gibi bitki çaylarının kolik semptomlarını azalttığını gösteren veriler mevcut. Ancak tıpkı ilaçlar gibi bitkilerin de yan etkilerinin olduğunu, faydaları kadar zararları ve bazı istenmeyen etkileri de olabileceğini unutmayın ve doktorunuza danışmadan bebeğinize bitki çayı vermeyin.  Bir bitkinin veya ilacın yüzyıllardır kullanılıyor oluşu o ilacın veya bitkinin tamamen güvenilir olduğunu göstermez. Özellikle kilo alımı az olan iştahsız bebeklerde, midede hacim kaplayıp iştahı ve anne sütü alımını azaltacağı için bitki çayları önerilmez.

14 )Emzik: Emme isteği çok fazla olan bebeklerde kısa süreli verilebilir.

15) İlaçlar: Kolik tedavisinde kesin etkinlik gösteren bir ilaç maalesef henüz bulunamadı. Elimizdeki veriler, ilaçlardan ziyade davranışsal tedavinin daha etkili olduğu yönünde. O nedenle fazla miktar ve sayıda ilaç kullanmaktan kaçının. Alkol ve fenobarbital içeren ilaçları kesinlikle kolik tedavisi için kullanmayın. Piyasada bulunan kolik tedavisine yönelik, bitkisel kökenli ilaçlardan doktorunuza danışarak kullanabilirsiniz.

Kolik için etkinliği ispatlanmış, tek tedavinin zaman olduğunu unutmayın ve minik meleğinize her zaman olduğundan daha sıkı sarılın.

Size ve bebeğinize sağlıklı günler dileğiyle…

Yazar Hakkında

Dr. Elif Pınar Çakır

Merhaba! Ben Dr. Elif Pınar Çakır. Anne, çocuk doktoru ve eşim. İflah olmaz bir iyimser, ruhu gezgin, kendi gezgin bir maceraperest, mucizelere ve peri masallarına inanmaktan hala vazgeçmeyen biriyim. Güncel Anne'ye hoşgeldiniz!

4 Yorum Var

  • Cocuk doktoru olan Harvey Karp’ın ‘mahallenin en mutlu bebeği’ isimli kitabını okumanızı öneririm. Karp 5 temel prensibin koliğe iyi geldiğinden bahsediyor. 1-kundak 2-yan/yuzustu yatırmak 3-şşşttt sesi 4- sallamak 5- emzirmek

    Bebeğim 20 günlük, ağlama krizlerini kısa sürede gecirmede işe yarıyor.

    Bebek 4. Trimestır için rahim içi ortamın taklidini istiyormuş…

    • Evet Berna hanim cok dogru ifade edilmis. 4. trimestr olarak dusunmek ve bebege anne karnindaymis gibi muamele etmek, gercekten ise yariyor. Onerdigim annelerden olumlu geri bildirimler alinca bu yontemin etkinligini fark ettim.

  • Kolik… Duyunca bile kötü oluyorum ilk 3ay ne çektiğimi bir ben birde Allah bilir… Neler denedik ama hiçbiri fayda etmedi hiç susmadan 5saat ağlıyordu o günler hiç geçmez sanıyordum ama 3 ayın sonunda kesildi çok şükür.

Yorum Bırak