Beslenme Çocuk Beslenmesi

Pekmez hakkında bilinmeyenler

pekmez

Pekmez Anadolu’nun geleneksel lezzetlerinden biri. Üzüm, keçiboynuzu, dut, incir gibi meyvelerden elde edilen bu mucize besini  bebeklerinizin  menülerine 6. aydan itibaren eklemenizi öneriyorum. Pekmezde krom, kalsiyum,  magnezyum ve demir bulunur. Tatlı yapımında beyaz şekere alternatif olarak kullanılabilir. Bizim toplumumuzda da pekmezin her derde deva bir besin olduğu düşünülür. Zaten aramızda çocukken annesi tarafından zorla pekmez yedirilmeyen yoktur herhalde. Ancak sofralarımızda  bu kadar çok yer verilen bu besin hakkında bilmediğimiz veya yanlış bildiğimiz bazı gerçekler var. İşte onlardan bazıları…

Pekmez hakkında doğru bilinen yanlışlar

Pekmez kansızlığa iyi gelir
Hayır. Sanılanın aksine pekmez kansızlığı tedavi etmez.  Evet pekmezde bir miktar demir vardır ama bu, demir eksikliği anemisini tedavi edecek ya da önleyecek düzeyde değildir. Şöyle ki; 100 gram pekmezde (pekmezin cinsine ve yapılışına bağlı olarak değişmekle birlikte) yaklaşık 4,72 mg demir bulunur. Yani bu şu demek oluyor: 10 kilo ağırlığında ve demir eksikliği anemisi olan bir çocuğun günde yaklaşık 400-500 gram(iki su bardağı kadar) pekmez içmesi gerek. E bu da müYani kansızlığı sadece pekmez içerek tedavi edemeyiz.

Köy pekmezi en iyi pekmezdir
Üretilirken belirli bir ısının üzerine çıkılmış pekmezlerde HMF denen kanserojen bir madde oluşuyor. Dolayısı ile pekmezi çocuklarımıza şifa niyetine yedirirken beraberinde istemeden zararlı bir bileşeni de vermiş olabiliriz. Peki bunun içinde yapmalı? Geleneksel olarak üretilen pekmezlerde genelde aşırı yüksek sıcaklıklarda istenmeyen bileşiklerin oluşmaktadır. Pekmez alırken uygun şartlarda üretilmiş olmasına dikkat etmek gerek. Geleneksel olarak pişirilen bir pekmez alıyorsak  düşük ısılarda, uzun sürede pişirilmiş olanları; tercih etmeliyiz. Sanayi tipi pekmez alırken de üzerinde ” 70 derecenin altında üretilmiştir”  yazılı olmasına dikkat etmeliyiz.

pekmez

Pouring chocolate syrup

Pekmez, yoğurt ve sütle birlikte yenmemelidir
Bu da şehir efsanelerinden biridir. Demirin emiliminin kalsiyum varlığında azaldığı bir gerçektir.Ancak tek yönlü beslenilmediği takdirde bunun biyolojik önemi olmadığı belirlenmiştir.
Ancak pekmezdeki demir, az önce de söylediğim gibi sanıldığından daha azdır. Ve bizatihi pekmezin kendisi demirden değil kalsiyumdan zengindir.

Pekmez buzdolabına konulmaz
Pekmezi açıldıktan sonra buzdolabında saklamalıyız. Hava ile direkt temas etmesine engel olmalıyız. Açılana kadar oda ısısında muhafaza edebiliriz.

Sağlıklı koşullarda üretilmiş pekmezin bir süper besin olduğu açıktır. Yüksek enerji içerdiğinden özellikle zayıf ve iştahsız çocuklarda tahin-pekmez ikilisi günlük diyete mutlaka eklenmelidir.  Pekmezi 6. aydan itibaren, tahini ise alerji riski nedeni ile1, tercihen 2 Yaşından sonra bebeklerinize verebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Dr. Elif Pınar Çakır

Merhaba! Ben Dr. Elif Pınar Çakır. Anne, çocuk doktoru ve eşim. İflah olmaz bir iyimser, ruhu gezgin, kendi gezgin bir maceraperest, mucizelere ve peri masallarına inanmaktan hala vazgeçmeyen biriyim. Güncel Anne'ye hoşgeldiniz!

8 Yorum Var

  • İyi günler. Size doğrudan soru soracaktım. Ancak sitede öyle bir yer bulamadım. Size iki sorum olacak:
    1.Devit 3 bebek damlasında BHA denilen kanserojen madde var. Icinde bu maddenin olmadigi D vitamini var mı ülkemizde? Amerikada varmış ama oradan da getirtemiyoruz.
    2. Ferrum denen Bebek damlasında da iki tür paraben ve esans artı şeker var. Bunlar da kanserojen. Bunların alternatifi ve zararsız olanı var mı? Bu damla bebeklerde kabizliga neden oluyormus bu durumda bebegimizi nasil rahatlatabiliriz.Tesekkur ederim. iyi calismalar

  • Merhaba güncel anne, sizi bulduguma o kadar mutluyum ki. Bebeğim 6. ayini doldurdu. Onerdiginiz gibi yoğurtla basladik ek gidalara. Çok da güzel gidiyor her şey. Simdi pekmezle ilgili yazinizi görünce size danismadan edemedim. Ogluma pekmez yedirmek istiyorum ancak miktar ne kadar olmali ve sizce en saglikli pekmezi nereden temin edebilirim, cevaplandirirsaniz çok mutlu olacağım.
    İyi ki varsiniz ☺

  • Merhaba Elif hanım, kızım 8 aylık 6 aylıkken ek gıdaya başladığımdan beri ilk zamanlar sadece yoğurt yerken kısa bi süre sonra yoğurt yemeyide bırakarak hiçbişey yememeye başladı her öğünü hazırladım 1 kaşık bile yemeden döktüğüm oldu hiçbişey yemek istemiyo ağlıyo doktora götürdüm kan tahlilleri normal idrarında enfeksiyon çıktı doktor iştahsızlık yapar dedi antibiyotik verdi kullandık bitti yine aynı hiçbişey yemiyo napabilirim bana yardımcı olurmusunuz

Yorum Bırak