Her anne, hamileliği boyunca bebeğine bir an önce kavuşmak için sabırsızlanır. Günlerce, gecelerce bebeğini kucağına alacağı günün hayalini kurar. Ama bazı anneler için dokuz ay süren, heyecan verici bu süreç, daha erken sonlanır. Ardından bir yanı umut, bir yanı korku dolu bir bekleyiş başlar. Günler, geceler,, bazen haftalar hatta aylar süren bir bekleyiş. Biz çocuk doktorları için en zor hasta gruplarından biridir prematüre bebekler. Doğduğu andan itibaren hayatın zor yüzüyle karşılaşan bu bebeklerin her biri ayrı bir hikayenin kahramanıdır. Hepsi kendi küçük mucizelerinin yaratıcısıdır.
En basit tanımıyla 38. Gebelik haftasından önce doğmuş bebeklere, prematüre bebek diyoruz . Her yıl ülkemizde yaklaşık 100000 bebek, 38. haftadan önce doğmakta. Bu bebekler, ileride gelişimsel sorun, öğrenme ve davranış bozukluğu, serebral palsi, duyusal eksiklik, kalp ve göz sorunları, solunum yolları enfeksiyonları ve kronik hastalık riski taşıyorlar. Bu risk, standardın altında verilen yenidoğan yoğun bakım hizmetlerinin varlığında ne yazık ki artıyor. İyi planlanmış bir erken doğan bakım programı ile, prematüre bebekler ve aileleri için yaşam boyu sürecek olumlu bir fark yaratılabiliyor. Ülkemizde ve tüm dünyada anne ve çocuk sağlığında kat edilen tüm ilerlemelere rağmen prematürlük, yenidoğan ölümlerinin ilk ve en önemli nedeni olmaya devam ediyor.
Tüm bu gerçekler göz önüne alınarak, Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Yenidoğan Uzmanı, Doç. Dr. Nurullah Okumuş başkanlığında çok sayıda değerli uzmanın katılımı ile kurulan “PremaTürk: Prematüre Bebek Koalisyonu” , prematüre doğum hakkında farkındalık yaratmak, milli sağlık politikaları oluşturulmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.
İşte Prematürk, toplumda prematüreler ve sorunlarına ait farkındalığı artırmak amacıyla bir prematüre hikayeleri yarışması düzenliyor. 17 Kasım Dünya Prematüre Günü’nde ödülleri dağıtılacak bu yarışmanın temel konusu prematüre bebek. Yarışmaya prematüre olarak doğmuş kişiler, prematüre bebeği olan anne, baba, kardeş veya diğer akrabalar; prematüre bebeği izleyen doktor, hemşire veya diğer sağlık çalışanları, katılabilir. Prematüre bebeklerle ilgili yaşanmış, başlarından geçen veya tanık oldukları her türlü olayı yazarak yarışmaya katılabilirler.
Para ödülü de olan yarışmayla ilgili detayları www.prematurehikayeleri.com adresinden edinebilrsiniz. Siz de kendi mucizenizi anlatmak isterseniz öykülerinizi prematurehikayeleri@gmail.com adresine iletebilirsiniz.
17 Kasım gelecek neredeyse ama hala sonuçlanmadı yarışma…
Evet, doğru söylüyorsunuz. Bir mail atıp öğrenebilirsiniz.