Başlığı görünce, hatta aşağıdakileri okuyunca sakın korkmayın! Hepsini almak zorunda değilsiniz. Bu liste hemen her ihtiyaca göre hazırlanmış, oldukça detaylı bir liste. Listede oto koltuğu gibi olmazsa olmazların yanı sıra, fotoğraf makinesi, lohusa tacı gibi pek çok kişiye gereksiz gelebilecek şeyler de var. Bazı şeyler kişiden kişiye hatta doğum yapacağınız hastaneye bağlı olarak değişir. Bana kalırsa hastane çantası ne kadar hafif olursa o kadar iyi. Sonuçta tatile değil hastaneye gidiyoruz. Bazısı iki tulum, bir elbise ile yola çıkarken bazısına 3 bavul az bile geliyor. Ben Çağın’a hastane çantası hazırlarken mümkün olduğunca kendime az, ona çok eşya aldım. Kendim için hastane çantası hazırlarken en dikkat ettiğim şey ise bolca gecelik almaktı.
Hastane Çantamı Ne Zaman Hazırlamalıyım?
Erken doğum riskini de göz önüne alarak 8. Aydan yani 32. haftadan itibaren hastane çantasını hazırlamalıyız. Ancak ikiz veya üçüz gebeliklerde erken doğum riskinin daha da yüksek olması nedeniyle 28. hafta civarında hastane çantasının hazır olmasında fayda var. Ve hastane çantası da evinizde kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde bulunmalı. Ayrıca aile bireylerinden biri, (bu eşiniz veya anneniz olabilir) daha önceden çantayı almak üzere görevlendirilmiş olmalı ki suyunuz gelip de acilen hastaneye yetişmeye çalıştığınızda hastane çantasını evde unutmayın.
Bazı hastaneler bebek bezi, mama, hatta hastane çıkış seti bile temin edebiliyorlar Hastane çantası hazırlamaya başlamadan önce hastane ile görüşüp size hangi malzemeleri sağladıklarını öğrenmeniz ,çantanıza neler koymanız gerektiği konusunda size oldukça yardımcı olacaktır..
Hastane çantası içinde neler olmalı?
Anne için gerekli malzemeler
Gecelik: Doğumun olacağı mevsimin ve yaşadığınız şehrin hava şartlarına uygun olarak, sağlıklı kumaşlardan, önü emzirmek için kolayca açılabilen 3-4 adet gecelik almanız lazım. 3-4 tane diyorum çünkü terleyeceksiniz, kanamanız olacak, veya minik yavrunuz üzerine çiş yapacak. Yani siz bol bol gecelik değiştireceksiniz. Pijama giymeyi seviyor olabilirsiniz ama doğum sonrası kanama kontrolü ve muayene yapılabileceğinden gecelik daha kullanışılı.
İç çamaşırı: Önden çıt çıtlı 3-4 tane sütyen ve bolca külot, doğum çantanıza koyacağınız külot her zamanki bedeninizden en az bir beden büyük olmalı. Çünkü doğum sonrası ödeminiz çok olabilir. Ayrıca epizyotomi ve sezaryen dikişleri nedeni ile dar bir iç çamaşırında rahat edememe ihtimaliniz oldukça yüksek.
Çorap: Yaz kış farketmeden mevsimine uygun çorap almanız oldukça önemli. Kış için uzun dizde biten çoraplar, yaz içinse bilekte biten, ince merserize çoraplar uygun oalcaktır.
Meme ucu çatlak kremi:Aslına bakarsanız meme ucu çatlaklarının en sık sebebi emzirme pozisyonunun yanlış olmasıdır. Ama gene de memelere sıkı bir bakım, iyi bir nemlendireme bu can yakıcı sorunun önüne geçmenize yardımcı olabilir. İçinde lanolin olan bir kremi doğumdan bir süre önce memelere sürmekte fayda var.
Banyo ve Yüz Havlusu
Hastanelerde genelde kağıt havlular oluyor yüz ve el kurulamak için. Ama ben kağıt havlu kullanmak istemiyorum diyorsanız bir çift yüz havlusu, banyo yapma ihtiyacınızın doğması ihtimaline karşı da bir adet banyo havlusu koymakta fayda var.
Rulo Kağıt Havlu: Devlet hastaneleri temin etmediği için yanınıza yeterince almanızda fayda var.
Islak Mendil: Islak mendil alırken parabenesiz ve alkolsüz olmasına özen gösterin.
Göğüs Pedi: Ola ki memelerinizden bolca süt gelirse göğüs pedi şart. Çünkü süekli nemli kalan bir meme hem enfeksiyonlara açık hale gelir hem de kolayca çatlak oluşabilir. Elbiselerinizin ıslanması da cabası..
Terlik:Kaymayan bir terlik olması önemli.
Sıvı El Sabunu: El sabunun da mı götüreceğiz dediğinizi duyar gibi oluyorum Ama bazen devlet hastanelerinde bulunmayabiliyor. Ya da hastanedeki sabun ve dezenfaktanlar çok kurutucu olabiliyor. İyisi mi siz alıştığınız marka sıvı sabunu yanınızda götürün.
Yastık Kılıfı ve Çarşaf: Nerede ise tüm hastanelerde düzgün çarşaf ve nevresim takımı var ama yine de sizin içinize sinmeyebilir ve kendi takımınızı götürmek isteyebilirsiniz.
Kişisel bakım seti: Küçük bir çantanın içinde tırnak makası, tarak, makyaj malzemeleriniz, diş fırçası, diş macunu, nemlendirici, meme uçları için çatlak kremi, kadın pedi, toka, saç bandı.
Makyaj malzemeleri:Kendinizi iyi hissetmek, fotoğraf çekimi vb. durumlar için minik bir çantayı yanınızda bulundurmanız iyi olabilir.
Eve Dönüş İçin Temiz Kıyafetler: Hastaneye giderken giydiklerinizin kirlenme ihtimali yüksek. Bu yüzden dönüş için yanınıza rahat bir kıyafet almanızda fayda var. Hamile taytı ve bir tunik veya mevsimine uygun bir elbise ideal eve dönüş kıyafeti bence.
İç çamaşırı: Önden çıt çıtlı 3-4 tane sütyen ve bolca külot, doğum çantanıza koyacağınız külot her zamanki bedeninizden en az bir beden büyük olmalı. Çünkü doğum sonrası ödeminiz çok olabilir. Ayrıca epizyotomi ve sezaryen dikişleri nedeni ile dar bir iç çamaşırında rahat edememe ihtiamliniz oldukça yüksek. Ve yaz kış farketmeden mevsimine uygun çorap almanız oldukça önemli. Kış için uzun dizde biten çoraplar, yaz içinse bilekte biten, ince merserize çoraplar uygun oalcaktır.
Göğüs kalkanı: Göğüs kalkanı memeniz ve iç çamaşırınız arasında bir kalkan oluşturarak meme uçlarınızın hava almasını ve böylelikle tahriş olmamasını sağlar.
Ekstralar :
- Sıcak su torbası
Belinizi ve doğum ağrılarınızı rahatlamak için hastane çantanıza koyabilirsniz. - Elektronik aletler
- Telefonunuz, şarj cihazınız ve fotoğraf makineneiz.
- Evraklar:
Sigorta bilgileri, kimliğiniz - Bozuk Para : Hastane otomatı veya kantinden ufak tefek bir şeyer almak için gerekebilir.
- Bebek Hatıra Defteri : Sizi ve bebeği ziyaret edenler bir şeyler yazmak isterlerse…
- Günün Gazetesi : Yıllar sonra doğduğu gün neler olduğunu hatırlamak için.
Bebek için gerekli malzemeler:
Bebek kıyafetleri: Bolca badi, 3- 4 tane hastane çıkış takımı, iki battaniye, 3-4 çorap, 2-3 tane şapka, mevsimine göre yelek, hırka, bol miktarda tulum, bolca önlük, ağız mendili, tercihiniz zıbından yana ise 4-5 tane zıbın vb.
Oto koltuğu: Bebeğinizi hastaneden çıkarırken oto koltuğu olmadan çıkarmamanızı öneriyorum.
Battaniye Hem yaz hem de kış bebekleri için doğum çantasında olması gereken eşyalardan biri. Her türlü kirlenme ihtimaline karşın 2 adet yeterli olacaktır. Yaz bebekleri için % 100 pamuklu ince battaniyeler, kış bebekleri için kalın battaniyeler uygun.
Müslin bezler: İşte Çağın’ın zamanında olmadığına üzüldüğüm yegane ürün. Yumuşak ve alerji yapmayan kumaşlardan yapılmış bir müslin bez, cibinlik, pike, bornoz, kundak olarak kullanılabilinir.
- Yenidoğan Islak Mendili:Aslında bebeğin altını temizlemek için en ideali pamuk ve sudur.
- Bolca bir numara bez.
- Bebeğinizin uzun tırnakla doğması ihtimaline karşı bebek tırnak makası.
- Bebek için çarşaf, emzik kullanacaksanız emzik ve emzik kutusu.