Beslenme Ek gıda

Ek gıdaya geçiş için altın öğütler

ek gıdaya geçiş

Sadece anne sütü ve/veya mama ile beslediğiniz bebeğiniz büyüdü, 6 aylık oldu. Artık yavaş yavaş aile sofrasına dahil olacak. Ek gıdaya geçiş  büyümenin doğal bir sonucu aslında ama yine de ama bazen anneler için kaygı verici bir sürece dönüşebiliyor. Bebekler  de bazen kendilerine sunulan yeni yiyecekleri yeme konusunda oldukça isteksiz olabiliyor. Şimdi endişelenmeyi  bir kenara bırakalım ve önce blogda bu konu ile ilgili yazdığım diğer yazıları okuyalım. Ardından ek besine geçiş için vereceğim pratik önerileri uygulamaya koyalım.

Eğlenin

İster BLW yöntemini ister klasik yöntemi uygulayın unutmayın ki ek gıdaya geçiş süreci çok eğlenceli bir macera ve bebeğinizin tek rehberi sizsiniz. Önünüzde keşif dolu bir yolculuk var. Hangi yemekleri sevecek, neleri hiç yemek istemeyecek? Bunları ikiniz birlikte zamanla öğreneceksiniz. O yüzden sürecin keyfini çıkarın, siz eğlenin ki o da eğlensin.

Bunun dışında çocuklar hazırlanmasına katkıda bulundukları yemekleri yemekten daha çok hoşlanırlar ve her yaştaki çocuk için mutfak sınırsız bir eğlence ve öğrenme kaynağıdır. O gün ne yiyeceğinize birlikte karar verin (anlamasa da anlatın), market alışverişine birlikte çıkın, çıktığınızda sebze ve  meyveleri birlikte seçin. Pişirirken ”bak, senin seçtiğin kabakları pişiriyoruz.’ diyin. Böylece  birlikte kaliteli vakit geçirmiş olacaksınız. Ayrıca sürece bebeğinizi de katarak, onun iştahının açılmasını da sağlayabilirsiniz.

Kıyaslamayın

Her çocuğun hayatta yol alış şekli farklıdır.  O yüzden ilk çocuğunuzla, kuzenleri ile konu komşu ve elalem çocuğu ile kıyaslamayın bebeğinizi. O patates seviyorken sizinki sevmeyebilir. Veya anne sütünü daha çok sevdiği için süreç çok yavaş ilerliyor olabilir. Nasıl ki  konunun komşunun çocuğu falanca ayda yürümeye başladı ise sizinkinin de başka bir ek gıdaya geçiş tarzı olması çok mu çok normal. Önemli olan her aşamada yanında olmaya çalışmanız.

Acele etmeyin

Bazı şeylere alışmak zaman alacak öncelikle bunu kabul edin. Daha düne kadar sadece emerek, anne sütü ile beslenen bebeğinizden birden bire farklı bir kıvamda ve farklı bir yöntemle beslenmesini bekliyorsunuz.  Her şeysizin düşündüğünüzden de yavaş geilşebilir. Unutmayın, bu bir süreç. Her anın keyfini çıkarın, acele etmeyin. İlkokula başlamış ve ek gıdaya geçememiş bir çocuk tanımıyorum….(Özel sağlık sorunları olan çocukları saymıyorum tabii.) Bebeğinize, tüm ek gıdaları yavaş yavaş ve 3 gün bekleme kuralına uyarak verin. Unutmayın ilk yıl içinde bebeğinizin ana gıdası halen anne sütüdür. 

Empati yapın

Hangimiz her yemeği büyük bir iştahla yiyoruz ki? Veya günün her saati aynı yemek yeme isteğine  sahip olabiliyoruz? Ya da haftanın her günü ? O yüzden bebeğiniz bir besini yemediğinde, ya da zaman zaman iştahsızlık atakları yaşadığında öncelikle kendi iştahsız olduğunuz anlar gelsin aklınıza ve bebeğinize yemek yemesi için baskı yapmayın. Kendinizi onun yerine koyun ve şunu düşünün: Tok olduğunuz halde biri sizi yemek yemeye zorlasa ne yapardınız? Peki ya ağzınızı elleriyle zorla açsa ve yemekleri ağzınızın içine boşaltsa ne hissedersiniz? Hayali bile kötü değil mi? İşte o yüzden siz de lütfen bebeğiniz yemek yemediğinde onu zorlamayın. Sadece insanoğlu değil, dünyadaki tüm canlılar aç oldukları zaman, yemek yemek üzere programlanmışlardır. Bebekler de dahil….  Bebeğinizi yemek istemediği halde zorlarsanız bir süre sonra yemek saatleri işkence saatlerine dönüşecektir. Yemek sırasındaki gerginlik ise çocuklar için tek başına bir iştahsızlık sebebidir. Bebeğiniz acıkınca yemek yiyecektir. Ancak iştahsızlık veya yemek yememe hali uzun sürerse, bebeğinizin kilo alımı azsa mutlaka bir çocuk doktoruna başvurmalısınız.

Zamana yayın

Ek gıdalara geçiş sürecinde bebeğinizi yeni bir besin ile tanıştıracağınız zaman bir çay kaşığının ucu ile başlayın ve  günler/haftalar/aylar içinde yavaşça artırın. Sevmediği zaman hemen vazgeçmeyin, bir süre ( belki birkaç gün, belki birkaç hafta) o besini denemeye ara verin. Kararlı bir şekilde denemeleriniz devam etsin. Araştırmalar bir bebeğin bir besini sevebilmesi için bazen farklı zamanlarda 15-20 kere tattırılması gerektiğini söylüyor.

Zorlamayın

Çocuğunuzu yemek yemesi için zorlamayın. Yemiyorsa, yemeği kaldırın. İlk kez sunduğunuz bir besinin mutlaka bir alternatifi olsun ki  çocuğunuz yemeği sevmediği zaman onu kaldırıp yerine yiyebileceği başka bir şeyi sunabilesiniz. Yemediği için aç bırakmak, sevdiği şeylerden mahrum bırakmak gibi yöntemlere başvurmayın, yemeği bir ödül veya ceza aracı olarak kullanmayın.

Sizin yemeklerinize benzer öğünler oluşturun

Bazı bebekler kendileri için  özel olarak hazırlanmış besinler yerine aile sofrasındaki yemeklere daha çok ilgi duyarlar. Bu durumda kendi yediğiniz yemeklere benzer yemekler yapın veya kendi yemeklerinizi tuzsuz olarak hazırlayabilirsiniz. Piştikten sonra onun payını ayırıp, kendi yemeğinize tuz atabilirsiniz. Bebeğinize ayrı menü oluşturmamak sizin için de büyük kolaylık oluşturacaktır. Tabii bunu yaparken hangi ayda hangi yiyecekleri yemeleri gerekiyorsa onu göz önünde bulundurun. Yani 6 aylık bebeğinize et veya kuru baklagil vermeyin. Ve salça kullanmayın.

Sabredin

Çocuk yetiştirmenin her aşaması sabır gerektiriyor. Kabul etmeliyiz ki bazı çocuklar diğerlerinden daha zordur ve daha fazla çaba ve sabır gerektirir. Kararlı olun ama ısrarcı olmayın. Yaşları büyüdükçe daha az seçici olacaklarını unutmayın.

Ek gıdaya geçiş dönemi insan hayatının önemli dönemeçlerinden biridir. Eğlenmeyi ve birlikte keşfetmeyi unutmayın. Sonuçta küçük bebeğinize hayat boyu sürecek sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmek için ilk adımları atıyorsunuz.

Yazar Hakkında

Dr. Elif Pınar Çakır

Merhaba! Ben Dr. Elif Pınar Çakır. Anne, çocuk doktoru ve eşim. İflah olmaz bir iyimser, ruhu gezgin, kendi gezgin bir maceraperest, mucizelere ve peri masallarına inanmaktan hala vazgeçmeyen biriyim. Güncel Anne'ye hoşgeldiniz!

2 Yorum Var

  • Hocam merhaba kızım 6 ay 18 günlük ek gidada hangi besinleri verebilirim yardimci olurmusunuz patates,havuç,balkabagi, yer elması,yogurt,yumurta sarısı,elma ve armut verdim bazi sitelerde brokoli,sogan ve sarimsakda yiyebilir yaziyor bu ay hangi besinleri yiyebilir pric bulgir verebilirmiyim

Yorum Bırak