Her ne kadar şu yazımda da belirttiğim gibi çocuklara kemik suyu yerine etin kendini yedirmek daha faydalı olsa da kemik ve et suyunun yemeklere ayrı bir lezzet kattığını da inkar edemeyiz. Şahsen ben et ve kemik suyu ile yapılmış pilav ve çorbalara bayılıyorum. Ve bizim mutfak kültürümüzün ayrılmaz bir parçası kemik suyuna yapılan yemekler.
Kemik suyunu Çağın küçükken daha sık hazırlardım. Çünkü oldukça iştahsız bir bebekti ve kemik ve et suyunun yemeklere lezzet katma özelliğinden yaralanmak istiyordum.
Kemik suyu yaparken ben kuzunun incik kısmını tercih ediyorum. Çünkü sonuçta elde ettiğimiz suyun içine çok minik minik parçalar halinde kuzu eti de ekliyorum. Gene et ve kemik suyu yapılırken kuzu ve koyun etini tercih etmekte fayda var. Çünkü küçükbaş hayvan etleri, yetiştirilirken büyükbaş hayvan etlerine göre daha az zararlı maddeye maruz kalıyor.
Kemik suyu sonuçta pek çok evde hazırlanan bir şey ve her evin kendine özel pişirme şekli mevcut. Ben size burada kendiminkini anlatacağım.
Kemik suyu hazırlamak için gerekli malzemeler
- Bir kilo kuzu incik
- İki büyük boy patates
- Bir büyük boy soğan
- Bir –iki diş sarımsak
- Bir yemek kaşığı sirke
- Kereviz sapı, havuç ve kekik
Ve sevdiğiniz diğer sebzeler. Ne kadar çok sebzeli olursa ben o kadar çok seviyorum tadını. Tabii burada dikkat edeceğimiz nokta sebzelerin mevsim sebzesi olması…
Kemik suyunun hazırlanışı
Önce incikleri bolca su ile yıkayalım. Bazıları kemikleri kanı aksın diye saatlerce suda bekletiyor. Bunu kesinlikle önermiyorum. Etin tüm besin değerini tadını öldürüyor bu uygulama. Tüm malzemeleri tencereye alalım ve üzerine biraz geçecek kadar su ekleyerek pişirelim. Kemik suyu yaparken düdüklü kullanmıyorum çünkü yemek pişirirken yüksek ısı kullanmak yemeğin besin değerini azaltıyor. Ara ara üzerindeki köpüğü alalım.
Etler kendiliğinden kemiklerinden ayrılana kadar pişirmeye devam edelim. Suyu biterse, üzerine sıcak su ekleyelim.En sonunda kemik suyunu bir tülbentten geçirelim ki küçük kemik parçaları yapmış olduğumuz kemik suyunda kalıp bebeklerimizin boğazına kaçmasın.
Önce oda sıcaklığına gelene kadar soğumasını bekleyelim. Bazen buz poşetlerinde saklıyorum ama kemik suyunu anne sütü saklama poşetlerinde saklamak en doğrusu.
Ev yapımı kemik suyunu nasıl kullanabiliriz?
Pilav, makarna ve çorbalarda, sebze yemeklerinde kullanabiliriz.
Kırmızı et 8. aydan itibaren bebek beslenmesine eklenmesi gereken eşsiz bir protein kaynağı. Sadece protein değil, demir, çinko,B12 ve B6 vitaminleri açısından da gayet zengin. Bebek ve çocukların hem zihinsel hem de bedensel gelişimleri açısından oldukça önemli. O yüzden lütfen bebeklerimizin yemeklerine sadece et suyu ve kemik suyu koymakla yetinmeyelim ve etin kendisini, küçük çocuklarda da kıymayı eklemeyi unutmayalım.
Hocam merhaba. Oncelikle size tesekkurler boyle bir site yaptiginiz icin . Benim sorum 8.ay bebek beslenmesinde bulgur pilavi yazmissiniz. Pilavi pilavlik bulgurdan mi ince bulgurdan mi yapmaliyiz? İkinci sorum bazen uyku zamanlarimizdan dolayi öğün kaçırabiliyoruz. Öğün sayısı iki olabiliyor ama ara öğün fazla olabiliyor, ne yapmalıyım? 9.ay bebek beslenmesine rastlayamadım.
Önce ince bulgur veya siyez deneyin.
Bebeklere eti kacinci ayda ve nasil yedirebiliriz bogazina kacar korkusuyla vermeyip pure yapiyorum
merhabalar kızım 8 aylık ilikli kemik suyunu kızıma ne sekılde yedirebirim ne ye katıp
Yazıda da belirttiğim gibi aslolan kemik suyu değil, etin kendisini yemektir. Ama tarifteki gibi kullanabilirsiniz.
Bu tarifte sirke koymanin amaci ne acaba?
Kemiğin içindeki kolajenin açığa çıkması için sirke ilave ediliyor.