Geçtiğimiz ayın son pazar sabahı Çağın ile Adana Devlet Tiyatrosu tarafından sergilenen ”Merhaba Hayat ” isimli çocuk oyununa gittik. Kasım 2013’de prömiyeri gerçekleşen bu oyunu epeydir izlemek istiyordum ama güneşli bir Mart sabahına imiş kısmet. Açıkçası bileti almadan önce epey bir düşündüm acaba Çağın bu ilk tiyatro deneyimi sırasında 40 dakika bir koltuğa oturup, sıkılmadan, kalkıp dolaşmak istemeden sahneyi izleyebilecek miydi? İzleyebildiği yere kadar izler, huzursuz olursa kalkarız diye düşündüm ve internetten biletleri temin ettim. Çağın beni şaşırtarak oyunu baştan sona gözünü bile kırpmadan izledi. Tabi bunda oyunun müzikli olmasının ve oyuncuların hayvan kostümü giymiş olmalarının rolü büyük.
Oyun, ilkbaharın gelişi ile Minik Ayıcık ve Büyük Ayıcık’ın uyanması ile başlıyor ve sıra ile diğer hayvanların bahar ile geçirdikleri dönüşüm ile devam ediyor. Bu müzikli oyunda mevsimler, renkler ve sayılar eğlenceli bir dille ve şarkılar eşliğinde anlatılıyor. Merhaba Hayat’ın detaylı konusuna şuradan ulaşabilirsiniz.
Bu çocuk oyunu, gerek anlatım gerek kullandığı sade ve akıcı dil ile 3-6 yaş arası çocukların gelişim özelliklerine uygun olarak hazırlanmış. Sade bir dekor, ışık ve ses düzeni ile mevsimler, renkler ve sayı kavramları net bir şekilde işlenmiş. Çağın kendi koltuğunda 40 dakika hiç sıkılmadan, yer yer oyunun şarkılarına eşlik ederek izledi oyunu. Bu ilk tiyatro deneyimi onun için de gayet keyifli geçti.
Tiyatro, çocuklarımızın zihinsel, dil ve sosyal gelişimine olumlu katkıları olan bir sanat dalı. İstanbul ve Ankara’da çocuk oyunları açısından alternatif çok. Ama Adana ve diğer Anadolu kentleri için seçenek sınırlı. Adana Devlet Tiyatrosu tüm sezonu tek bir çocuk oyunu ile geçiriyor. Belediye tiyatrosu da keza öyle. Üstelik belediyeye bağlı çocuk tiyatrosu için internetten bilet alma imkanınız yok. Sahneye gidip almanız gerekiyor. Arada bir kente uğrayan özel tiyatroları ise ben kaçırıyorum. Haberim bile olmuyor gelip gittiklerinden. Umarım Adana ve diğer Anadolu kentlerinde de çocuk oyunlarının gösterim sıklığı artar.
Adana Devlet Tiyatrosu’nun sahnelediği Merhaba Hayat oyunu Nisan ayı programına şuradan ulaşabilirsiniz.
Merhaba. Elinize kaleminize sağlık gerçekten faydalı bir paylaşım. Bu ve benzeri etkinlikleri duyurmak özellikle çok önemli. Çocuklar bu tür tiyatro oyunlarında bulunmalı. Anne ve babalar esasen bu konulara ciddi önem vermeli. Etkinliklere katılmak çocuğun sosyal hayat kalitesini gerçekten artıyor. Çocuk kendine güven duygusunu yaşıyor. Paylaşım ve bilgilendirme için teşekkür ediyorum.
yorumlarınız için çok teşekkür ederim.
çağın’a sevgiler 🙂
azade.