Bebek Bebek Gelişimi

İnsan zihnini geliştiren nedir?

zeka geliştirme, zeki çocuk

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki eğer siz de  okula gitmeden önce okumayı söken, tüm sınavlarında sınıfın en yüksek notunu alan, faaliyetten faaliyete koşan bir proje çocuk yetiştirme peşindeyseniz bu yazı size göre değil. Ama  daha önce de söylediğim gibi mutlu, sevecen, duyarlı, iletişime ve işbirliğine açık, özgüveni yüksek bir çocuğunuz olsun istiyorsanız bu yazı ve devamında yazacaklarımın size bir fikir verebilir.

Bilim adamları zekayı ‘’beynin anlama ve öğrenme kapasitesi’’ olarak tanımlamayı çoktan bıraktı. Artık çoklu zeka kavramı diye bir şey  var. Hangimiz çocuğumuzun zeki, anlayışlı, kibar, başarılı, sevecen biri olarak yetişmesini istemeyiz. Peki nedir bir bebeğin henüz işlenmemiş körpe beyninin hangi yönde ve nasıl gelişeceğini belirleyen? Onu  bir insan olarak tanımlayan ve zeki olarak nitelenmesini sağlayan? Talih mi? Genetik mi? Acaba çocuğumuzun  zekasını geliştirmek için Baby Einstein gibi zeka geliştirdiği ileri sürülen ıvır zıvıra, parıltılı kartlara, binbir çeşit ses çıkaran oyuncaklara ihtiyacımız var mı?

Önce şuna karar vermemiz gerekiyor: Akademik zorlukların kolayca üstesinden gelen,  hedeflerine ne pahasına olursa olsun ulaşmayı başaran çocuklar mı yetiştirmek istiyoruz yoksa dünyaya karşı meraklı, alışılmadık durumlarla karşılaştıklarında azim, esneklik ve yaratıcılıkla bunun üstesinden gelmeyi başaran çocuklar mı? Ben şahsen ikinci gruba giren bir oğlum olsun istiyorum. Bu yüzden bu yazı ve devamındaki yazılarda  çocuklarımızın zihnini, zekasını, duyarlılığını, farkındalığını geliştirmek için neler yapabileceğimizi anlatmaya  çalışan yazılar yazacağım. Bir yandan yaşına uygun  önerilerde bulunurken,  bir yandan çocuklarımızla pozitif etkileşimde bulunabilmenin ipuçlarını arayacağım.

Çocuğun birincil bakım veren ile sağlıklı ve pozitif etkileşimi, genetik  zeka potansiyelini daha üst seviyeye taşımada anahtar rol oynar. Bir çocuğun beyni yaşamın ilk üç-dört yılında, çok çabuk büyüyerek erişkin beynin dörtte üçü büyüklüğe erişir. Bu yüzden insan hayatında ilk yıllar büyük önem taşır. Örneğin sizin sevgi dolu gülümsemeniz, yumuşacık sesiniz, özenli dokunuşlarınız çocuğunuza yalnızca gülmeyi, duymayı ve dokunmayı öğretmekle kalmayıp, onun beynini de etkileyerek orada zeka ve sosyal yetileri destekleyen bağlantılar kurar.

Sakinleştirici bir dokunuş ile  beden ve beynini büyüten büyüme hormonunun da salgılanmasını uyarmış olursunuz.

Zeki bir çocuk, yalnızca genlerin eseri  olarak değil  ebeveynle kurulan e sağlıklı zihinsel, sosyal ve moral ilişkinin sayesinde yetişir.

Sabah uyandığında bebeğiniz/çocuğunuzla geçireceğiniz sevgi dolu, yarım saatlik bir etkileşimin yerini hiçbir flash kart, hiçbir zeka geliştirici oyuncak tutamaz. Grup içinde uyumla çalışabilen, yeni çıkış yolları yaratabilen, empati sahibi bireyler yaratabilmenin yolu kanımca yoğun pozitif birliktelikten ve beraber yaşayıp öğrenmekten geçmekte. Yeşili çimenle, maviyi denizle öğrenmeli.  Mevsimleri panolarda, resimlerde değil;  sokağa çıkıp  karın yağmurun altında ıslanıp, rüzgarlarda savrularak anlamalı.  Adalet, merhamet ve sevgiyi  ev içi ilişkilerde görerek büyümeli. Aksi takdirde şu  çok  yakındığımız  ezberci kuşağa bir nefer de biz kazandırmış oluruz. Ya da dünyadaki zalimler ve sevgisizler ordusuna bir üye de bizim evimizden eklenir.

Kaynak: Bebek ve Çocuklarda Sağlıklı Ruhsal Gelişim

Yazar Hakkında

Dr. Elif Pınar Çakır

Merhaba! Ben Dr. Elif Pınar Çakır. Anne, çocuk doktoru ve eşim. İflah olmaz bir iyimser, ruhu gezgin, kendi gezgin bir maceraperest, mucizelere ve peri masallarına inanmaktan hala vazgeçmeyen biriyim. Güncel Anne'ye hoşgeldiniz!

10 Yorum Var

  • Paylaşımlarınız için çok teşekkürler, çok faydalı bulup arkadaşlarıma da tavsiye ediyorum. Umarım daha çok yazı kaleme alırsınız. Emzik bıraktırma ve evde hijyenle ilgili önerilerinizi merak ediyorum. Tavsiye edebileceğiniz bir yazı var mı?

  • Merhaba Guncel Anne,
    Alternatifanne ‘de bir yazinizdan sizi buldum ve cok mutlu oldum,
    blogcuanne,altenatifanne ve guncelanne ucunuzede cok cok tesekkur ediyorum.
    Ben yurt disinda yasiyorum 5 yasinda bir kiz annesiyim (uzun tedaviler ve tup bebek sonrasi dunyaya geldi kizim).
    10 yildir buralardan; sizlere ulasip acaba sadece ben mi yasiyorum kaygisindan uzaklasip
    butun annelerin ortak yasadiklari cok seyleri ve en onemlisi
    anneligimizi konusuyoruz-ogreniyoruz.
    Emeklerinize saglik.Ayrica ortak yasam sehrimiz (cok sevdigim Ankara )’da yasamis olmaniz
    baska bir heyecan katti bana.Gazi Uni.hastanesinin her biriminde ayri ayri guzel (TUP BEBEK TEDAVISI oldum,kardesim iki cocugunu orada dunyaya getirdi ) ve kotu ( babam-annem tedavi oldu )hatiralarim olmasi, belkide sizinle oralarda ayni atmosferde bulunmus olmamiz guzel bir tat katti bana.Sizlerden bilgilenmeye devam. Uzaklardan sizlere sevgiler.

  • Merhaba Elif hanım benim 2 aylık bi oğlum var bugün 2aylık aşısını yaptırdık, verem aşısını yaptırırken hemşire kolunu ve kafasını tutun dedi bende kolunu tutarken farkında olmadan başına yandan kafasını oynatmasın diye bastırmışım aşıyı vurduktan sonra fark edebildim sonrasında bende çok korktum o acaba oğlumun kafasına zarar verdim mi diye sizce. Bi zarar vermiş olabilir miyim oğlumun kafasına içime bi korku düştü ,cevap verirseniz çok sevinirim bu acemi anneye 🙁 şimdiden teşekkürler.

Yorum Bırak