Bebek ve Çocuk Yemekleri Beslenme

Kışlık domates sosu hazırlama

Çağın doğduktan ve ek gıdaya geçtikten sonra, yani tam 3 yıldır cam kavanozlarda kışlık domates sosu hazırlıyorum. Bir tam günümü alıyor ve beni oldukça yoruyor ama doğal domates bulmanın imkansız olduğu kış aylarında domatesli yemeklerin lezzetinden mahrum kalmamış oluyoruz.  Aslında kışlık domates sosu için en ideal ay ağustos sonu, eylül başı. Bu tarihler, domatesin bol, lezzetli ve ucuz olduğu tarihler. Adana’da ise sonbahar, ekim-kasımdan gelmeden gelmediği için ben kışlık domates sosu hazırlığını eylül sonu, ekim ayı başlarında yapmayı tercih ediyorum. 

kışlık domates sosu

Çalışma ekibi

Kışlık domates sosu hazırlamadan önce yeterli kavanozunuz yoksa, kavanoz alıyorsunuz. Yeterli kavanozunuz varsa, konserve hazırlamak için her yıl yeni kapak almanız gerekiyor. Ben kapakları mahalle züccaciyesinden, 5 tanesini 1  liraya aldım. Her zaman evdeki mevcut kavonoz sayısından daha çok kapak almanızı öneririm çünkü kapakların bir kısmının defolu çıkma ihtimali vardır.

Domates olarak ben az sulandığı için bursa domatesi kullanıyorum. Bu seneki domateslerimi bir nöbet çıkışı hale uğrayıp aldım. Şehrinizin sebze  meyve hali,  domatesleri en ucuza alabileceğiniz yer. Sebze ve meyve haline gidemem derseniz, semt pazarlarında da uygun fiyatla domates bulabilirsiniz. Ben iki kasa, yaklaşık 50 kg domatesten yaptım bu yıl kışlık domates sosunu.

Kışlık domates sosunu nerelerde kullanabilirsiniz ?

  • Domates  ve domates salçası kullanılan her türlü yemekte
  • Makarna sosu olarak
  • Kahvaltılık olarak
  • Çorbalarda
  • Menemen yapımında

 

kışlık domates sosu

 Kışlık domates sosu yapımı

Kışlık domates sosu yaparken herkes farklı bir yol izliyor. Kimi kabuğunu soyuyor, kimi soymuyor; kimi blenderdan geçiriyor, kimi geçirmiyor; kimi sarmısak ve zeytinyağı ekliyor; kimi eklemiyor…. Ben aşağıda size kendi yöntemimi, daha doğrusu bu sosu yapmayı sevgili kayınvalidemden öğrendiğim için onun yöntemini anlatacağım.

Domatesleri iyice yıkadıktan sonra soyun. Ben soyarak yapıyorum çünkü yemek yerken ağzıma domates kabuğu gelmesini sevmiyorum. Aslına bakarsanız en ideali domatesi kabuklu doğramak. Domatesleri kabuğu ile doğrarsanız, kabukta  bulunan faydalı maddelerden de   yararlanmış olursunuz..  Soyma işlemini daha kolay yapmak için domateslere çizik attıktan sonra, sıcak su dolu bir leğene atıp bir kaç dakika bekliyorum.

Soyulmuş domatesi 7-8 parça olacak şekilde doğrayın ve büyükçe bir tencerenin içine alıp, önce harlı, sonra orta ateşte kaynamaya bırakın. Bazıları bu aşamada rondodan geçiriyor ama ben rondodan geçmiş domotesler çok sulandığı için bıçakla doğramayı tercih ediyorum. Kaynadıktan sonra üzerinde oluşan köpükleri alın. Bir süre, suyu biraz azalına kadar kaynatın. Ocağı kapattıktan sonra tencereye 3-4 yemek kaşığı tuz, bir çay bardağı zeytinyağı ekleyin. Sosu, tencerenin altını kapar kapamaz bir cezve veya kepçe yardımı ile kavanozlara doldurun ve hızlıca kapağını kapayıp, ters çevirin. Burada önemli noktalardan biri kavanoz kapağını sıkıca, içeriye hava girmesine izin vermeyecek şekilde kapatmak. İçinde kışlık domate sosu bulunan kavonozlarınızı 24 saat yerinden oynatmayın. Kışlık domates sosu yapımından sonra, kavonozlarınızı serin güneş görmeyen bir yerde saklayın. Kapağı  açılmış, sızdırmış kavonoz varsa onu hemen tüketin veya tekrar kaynatıp, sıcak sıcak yeni bir kavanoza koyun. Ben evimin kilerinde saklıyorum. Hiç bozulmadan nisan-mayıs ayına kadar muhafaza edilebiliniyor.

Kışlık domates sosu hazırlamanın püf noktaları

 

  • Kışlık domates sosu yapımında kullanacağınız kavanozları bir gece önce bulaşık makinesinde yıkayın ve domates sosunu koymadan önce kavonozun kuru olduğuna emin olun.
  • Kavonoz kapaklarını her yıl yeni alın ve kullanmadan önce kaynatın. Yine aynı şekilde aldığınız kapakları iyice yıkayın.
  • Kışlık domates sosunu kavonozlara kaynar kaynar dökün ve bu aşamada elinizin yanmaması için bir fırın eldiveni kullanın.
  • Kavonozun kapaklarının çok sıkı kapandığından emin olun.
  • Bu sosla hazırladığınız yemeklere ilave tuz eklemeyin.
  • Bu sosu, bir yaşından küçük bebeklerin yemeklerine yoğun tuz içeriğinden dolayı eklemeyin.

Kışlık domates sosu güneş almayan bir yerde muhafaza edilirse nisan ayına kadar bozulmadan kullanılabiliniyor. Kavonozu açtıktan sonra buzdolabında bir hafta saklayabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Dr. Elif Pınar Çakır

Merhaba! Ben Dr. Elif Pınar Çakır. Anne, çocuk doktoru ve eşim. İflah olmaz bir iyimser, ruhu gezgin, kendi gezgin bir maceraperest, mucizelere ve peri masallarına inanmaktan hala vazgeçmeyen biriyim. Güncel Anne'ye hoşgeldiniz!

7 Yorum Var

  • Şahane bir sos. Ellerine sağlık. Ben her yıl 100 kilodan yapardım. Bu yıl maalesef daha yapamadım. Sadece deepfreez e posetleyebildim. Inşallah yaparım. Ada hanım unutturdu.

  • Ben de 5 yıldır bu sostan yapıyorum.ama dün bi arkadaşıma doktor bir yakını demiş ki bazı bakteriler 100 derecenin üzerinde etkisiz hale gelir, bu sebepten evde yapılan konservelerde yiyecekler 100 derecenin üzerine çıkamadığı için içerisinde zamanla bakteri üreyebiliyormuş.şu anda evimde 18 kavanoz sosum var.içime kurt düştü.kullanıp kullanmama konusunda kararsızım 🙁

    • Bozulan konserveyi zaten anliyorsunuz. Kapağı atıyor, sızıntı yapıyor…O olmadı rengi, kokusu değişiyor. Onun dışında bu sosu çiğ değil de pişirerek kullanıyoruz zaten ve pişerken de bakteriler ölmüş oluyor.

  • O doktorun gida kontrolunden haberi yokmuymus ister ev yapimi olsun ister fabrika konserve de istenilmeyen bakteriler urediginde kapak bombe yapar yani negatif basinc gitmis kapak sismistir.

  • İlk defa domates sosu yaptım ve sadece domates ile yaptığımı konservelere sıcak sıcak koydum kapattım. Tuzu yağı unuttum 🙂 bu sos bu şekilde olmaz mı 😀

Yorum Bırak