Beslenme Çocuk Beslenmesi

Okulda beslenme düzeni nasıl olmalı

çocuk beslenmesi

Okullar açıldı. Eğer sizin çocuğunuz da Çağın gibi bu sene ilk kez okula başlıyorsa, endişelenmeniz  gereken şey sadece erkenden uyanmalar, uzun ve sayfalar dolusu tutan ödevler, okula uyum sorunları değil: Bunun yanında bir de okula yeni başlayan çocuğunuzun beslenme düzeninin bu köklü değişiklikten nasıl etkileneceği. Bu zamana kadar sizin özene bezene beslediğiniz, sırf onu sağlıklı beslemek adına çocuk beslenmesi ile ilgili kitapları yazıları hatmettiğiniz, sütünü, yumurtasını eksik etmediğiniz yavrunuz okul yemekleri ile karşılaşacak. Ve daha kötüsü ilkokula başladı ise kantinle tanışacak. Sizin o şekerden, abur cuburdan uzak tutmak için bin bir numara çektiğiniz kuzunuz bir anda sağlıksız yiyeceklerle dolu bir ortamda bulacak kendini.

Çağın’a anaokulu ararken en dikkat ettiğim şeylerden biri de okulların çocuk  beslenmesi ile ilgili izledikleri politikaları idi. Bu konuda bir politikası olmayan, dahası menülerinde fazlaca abur cubur ve basit şekere yer veren okulları seçim listeme dahl etmedimElbette evde bizim beslediğimiz gibi, tamamı sağlıklı yiyeceklerle dolu, çocuk beslenme programı izleyen bir okul bulmak oldukça zor. Ama yine de hem ilkokul hem de anaokulu seçerken gideceği okulun beslenme düzenini iyice araştırmak bence çok önemli. Okul, belirli temel beslenme kurallarını karşılıyor olmalı.

Okullarda sağlıklı çocuk beslenmesi ile ilgili dikkat edilecek noktalar

  • Hazır meyve suları, şeker içeren, katkı maddesi, mısır, glikoz şurubu içeren yiyeceklere okul menülerinde yer verilmemeli.
  • Yiyecekler hazırlanırken sebze ve meyveler mevsimine uygun seçilmeli. Yazın yaz sebze ve meyveleri, kışın kış sebze ve meyvelerine yer verilmeli. Kışın patlıcan yemeği, yazın havuç salatası vermenin bir anlamı yok mesela.
  • Bireysel ihtiyaçlara ve alerjilere uygun düzenlemeler yapılmaya çalışılmalı. Bu, özellikle okul öncesi dönemde daha da önemli.
  • Yiyecekler sağlıklı koşullarda pişirilmeli ve saklanmalı.
  • İçme suyu her zaman çocukların erişimine hazır ve temiz olmalı.
  • Menüler, haftalık veya aylık olarak veli ile paylaşılmalı. Böylece çocuğunuzun okulda eksik aldığı besin gruplarını evde tamamlayabilirsiniz.
  • Beslenme çantası götürülen bir okula gidiliyorsa, beslenme çantasına kuruyemiş, peynirli sandviç, ev yapımı şekersiz kek gibi sağlıklı gıdalar koyulmalı. Beslenme çantası da gofret, çikolata, meyve suyu gibi hazır gıdalardan arındırılmış olmalı.
  • Son olarak çocuk beslenmesi için kahvaltının önemini bir kere daha hatırlatmak isterim. Yapılan son araştırmalar okul başarısı ile kahvaltı arasında pozitif ilişki olduğunu ortaya koyuyor. Sabah kahvaltısında yumurta, peynir, zeytin, süt, tam tahıllı ekmeğe yer vermeye özen gösterilmeli. Gene sürülebilir çikolatalar, reçeller gibi rafine şeker içeren gıdalardan uzak durulmalı.

Yazar Hakkında

Dr. Elif Pınar Çakır

Merhaba! Ben Dr. Elif Pınar Çakır. Anne, çocuk doktoru ve eşim. İflah olmaz bir iyimser, ruhu gezgin, kendi gezgin bir maceraperest, mucizelere ve peri masallarına inanmaktan hala vazgeçmeyen biriyim. Güncel Anne'ye hoşgeldiniz!

Yorum Bırak