Denedim Yazdım Eğitim

Oyun grubundan çok daha fazlası: KindyROO

Mecburi hizmet görevimiz bitip de Adana’ya taşındığımızda Çağın için, bir yandan başka çocuklar ile bir araya gelip, eğlenip, sosyalleşebileceği  bir yandan da gelişiminin profesyonel olarak desteklenebileceği bir yer aramış ancak bulamamıştım. Var olan yerler daha çok okul veya kreş  şeklindeydi. Ben ise 2 yaşında iken Çağın’ın evden o kadar uzun süre ayrı kalmasını istemiyordum. İstediğim şey  yaşıtları ile bir arada olması, eğlenmesi ve  bu sırada gelişiminin uygun şekilde desteklenmesi idi. Ama maalesef bu isteklerime yanıt verebilecek bir yer bulamamıştım.

Çok sonraları, Adana’da, Avustralya kökenli bir program olan ve ebeveyn ile çocuğun birlikte katıldığı, eğlenerek öğrenilen bir gelişim programı olan KindyROO açıldı. KindyROO’ya devam eden arkadaşlarım ve hastalarımın anneleri programdan hep övgü ile bahsediyorlardı. Ben de oldukça merak ediyordum KindyROO’yu.

İşte o yüzdendir ki Adana KindyROO’nun güler yüzlü Psikolog/Pedogogu Dilara Pepedil, benimle iletişime geçip, beni merkezlerine davet ettiğinde büyük bir merak içinde gittim.  KindyROO’nun 0-6 yaş arası dönemde çocukların fiziksel, bilişsel, sosyal, duygusal gelişiminin bilinçli ve sistematik bir şekilde desteklenmesini sağlayan bir program olduğunu biliyordum.

Merkezde hem 18-24 ay grubu bebeklerin seanslarını gözleme imkanı buldum, hem de Uzman Psikolog, Pedogog, Aile Terapisti Dilara Pepedil ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdim.

Keyifli okumalar…

KindyROO’yu 1 cümleyle tanımlayacak olsanız?…

KindyROO her şeyden önce bir annenin “Çocuğumun gelişimine en eğlenceli,  en sağlıklı ve bilimsel temellere dayalı bir şekilde nasıl destek olabilirim?” sorusunun cevabıdır.

KindyROO

KindyROO’da bu nasıl yapılıyor?

KindyROO, 0-6 yaş çocuklarının ebeveynleriyle haftalık seanslara katıldığı, çocuklara oyun gibi gelen kapsamlı ve bilimsel temellere dayanan program içeriğiyle çocuğun tüm gelişim alanlarını destekleyen ve genetik potansiyelinin en üstüne çıkartan eğlenceli bir programdır. Anneler çocukları ile kaliteli zaman geçirme ve çocuğunun potansiyelini keşfetme fırsatının tadını çıkarır. En önemlisi bütün bunlar hem çocuk hem anne için son derece eğlenceli bir atmosferde gerçekleşir. Çalışan ebeveynler için hafta sonu programlarımız bulunuyor, hafta içi de bir aile büyüğü veya bakıcıları ile katılabilirler. www.kindyroo.net web sitemizde daha detaylı bilgiler bulunuyor.

Gelişime yaklaşımınız nedir, sisteminizin temelinde ne var?

Her çocuk belli bir genetik potansiyel ile doğar. Fakat çocuğun gelişimini belirleyen büyüme şartları, beslenme, ebeveyn yaklaşımları gibi çevresel faktör dediğimiz unsurlardır. Örneğin beyin hücre sayısından ziyade, bu hücrelerin kullanılabilmesi için hücreler arası bağlantıların doğru oluşması gerekir ki bu da çevresel faktörler sayesinde sağlanır.

Bu örnekten yola çıkarak, çocuk yetersiz çevresel unsurlar ile büyür ise beyin hücreleri arası bağlantıların oluşması tesadüflere bırakılmış olursa,  genetiğinin elverdiği zekâ seviyesine ulaşamayabilir.  Ve maalesef “ilgili anne-baba olmak” da doğru çevresel faktörleri  sağlayamayabilir, ilginin içeriği çok önemlidir, hatta bazen fazla ilgili olmanın negatif etkileri dahi olabilir.

KindyROO

Çok doğru, ben de hastalarımda bu gözlemi yapıyorum. Abartılı ilgi yerine yeterli ve yerinde  ilgi  çocukların gelişiminde daha etkili bir öğe olarak karşımıza çıkıyor. Yeterli hareket ile büyüyen çocukların okul başarılarının daha yüksek olduğu ile ilgili yeni çalışmalar var gerçekten de. Peki bu çevresel faktörleri KindyROO nasıl şekillendiriyor?

Özellikle 0-3 yaş dönemi bu anlamda çok kilittir. KindyROO bunu temel alarak; her çocuğun ailesinin ilk eğitmenleri olduğundan yola çıkar ve çevresel faktörlerin en iyi düzeye getirilmesi konusunda ailelere rehberlik eder. KindyROO rehberliğinde fiziksel ve zihinsel gelişim anlamında yaşının tüm gereklerini yerine getiren çocuğun özgüven gelişimi yüksek olur ve sistem sayesinde hem ailesiyle hem yaşıtlarıyla kaliteli zaman geçirebilmesinin etkisiyle de sosyal becerileri de gelişir.

Kesinlikle bir hekim gözüyle çok doğru bir çıkış noktanız olduğunu görebiliyorum… Belki özgüven ve davranışsal gelişimin çocuğun becerilerini zamanında kazanmasıyla bağlantısını vurgulayabilirsiniz. Hangi yaş aralığına hitap ediyorsunuz?

KindyROO sürecine; 0-1 yaş programımız olan BabyROO ile 6 haftalıktan itibaren başlanıyor, ve 1-6 yaş aralığında, yakın yaş gruplarından oluşan farklı KindyROO programları ile devam ediyor. 3-6 yaş aralığında yeni başlamış olan Anaokulu ve İlkokul hazırlık programlarımız bulunuyor ve tüm gruplarımız ebeveyn ve çocuğun beraber katılımı ile gerçekleşiyor.

KindyROO

6 hafta çok erken değil mi sorularını duyar gibi oluyorum, ama beyin gelişimininin en önemli kısmı 0-1 yaş döneminde gerçekleştiğinden bu dönemi değerlendirmek en doğrusu diye düşünüyorum…

Kesinlikle… Sizlerin de çok iyi bildiğiniz gibi beyin hücreleri arasındaki bağlantı oluşumunun %80’i 0-1 yaş arasında gerçekleşiyor. %90’ı 4 yaşa kadar tamamlanıyor. Bu dönemi en iyi şekilde değerlendirilen çocuklar gerçekten hayata büyük avantajla başlıyor, velileri de büyüme sürecinde çok rahat ediyor…

Belli ki oyun gruplarından / aktivite merkezlerinden farklı bir programsınız… Nedir bu farklar?

KindyROO diğer oyun gruplarından farklı olarak bilimsel bir programa dayanıyor. KindyROO  programının kurucusu bir sağlıkçı ve eğitimci olan Margaret Sassé’dir. Çocuk gelişimi alanında birçok eğitim ve sertifikası bulunan kızı Dr. Jane Williams ve nörologlar, pediatristler ve fizyoterapistler ile birlikte çalışarak programı günümüzdeki haline getirmişlerdir. Ayrıca KindyROO, üniversiteler ve bu alanda ileri gelen kurum ve kuruluşlardan resmi destek görmüş bir programdır.

Ebeveynlerin gözünden en büyük farkımız programın çocuğun yaşamına, günlük rutinine taşınması. Yani KindyROO Merkezlerinde geçirilen saatlerle sınırlı değil KindyROO. Ebeveynler seans esnasında yapılan her hareketin,  çocuğun içinde bulunduğu yaşta hangi gelişim alanını nasıl desteklediğini ve çocuk okul çağına geldiğinde bu çalışmanın çocuğun hangi akademik alanının alt yapısını oluşturduğunu kısaca öğreniyorlar. Bu farkındalık oluşumu çocuklarının eğitimini takip etmede her dönem ebeveynler için önemli oluyor.

Bu destek nasıl alınıyor peki?

İlişkiler ve maddiyat üzerine kurulu değil, tamamen programın alt yapısının sağlamlığına olan güven ve kanıtlanmış başarılar sayesinde. Örneğin yakın zamanda yapılan bir araştırma var KindyROO ile ilgili: Program Avustralya’da pilot çalışma olarak bazı okullara entegre ediliyor, her gün 25er dakikalık KindyROO programı alan çocukların 10 aylık dönem sonunda gelişimsel yaşları 3 yıla yakın büyüyor, yani 10 ayı düşersek çocukları 2 yıl ileri atıyor program! Detayları web sitemizde bulabilirsiniz.

Sonuçlar çok iddialı… Peki siz de Türkiye’de bu programı birebir mi uyguluyorsunuz, biraz detaylandırır mısınız?

Evet, programdaki tüm uygulamalar Avustralya kaynaklı olarak gerçekleşiyor. Bu da çocukların geri döndürülemez bir zaman olan 0-6 yaş sürecinde öğrenme kapasitelerinin ve genel gelişim süreçlerinin en iyi şekilde desteklenmesine olanak sağlıyor.

Her hafta sadece içinde olunan hafta boyunca geçerli olan bir tema bulunuyor. Haftalık temaların uygulamaları sırasında 0-6 yaş sürecinde nörolojik ve motorik olarak doğru teşviğin verilmesi ve doğru zamanda doğru desteğin sağlanması hedefleniyor.

Çok güzel… KindyROO adeta bina temeli gibi bir işleve hizmet ediyor yani… Bu durumda çocuğun akademik, sosyal, sportif hayatına nasıl katkı sağlıyor?

KindyROO çocukları, hem akademik, hem sportif, hem de sosyal anlamda hayata avantajlı başlamış oluyor, çünkü bu başarıları tetikleyecek tüm süreçlerden geçmiş oluyorlar. KindyROO’ya dahil olan bir çocuk ebeveyniyle kaliteli zaman olgusu ile ilk okul ve ilk yaşıt ilişkisi yolculuğuna başlıyor. Bu da gerek sosyal beceriler gerek uyum gerek yaşıt ilişkileri anlamında doğru zamanda doğru teşviği alıp kapasitesini geliştirebilmesine olanak sağlıyor.

Sportif olarak da kas gelişimi anlamında en iyi fırsatları alan çocuk, zaten vücudunu doğru kontrol edebildiği için ister bisiklete, ister yüzmeye, ister jimnastiğe, istediği aktiviteye yönelebiliyor. Temel olarak vücudunu doğru kontrol etme kapasitesini öğrenebildiği için her şey onun lehine ilerliyor.

Akademik olarak da erken yaştan itibaren motor ve nörolojik temeli atılmış olduğu için kolayca okumayı-yazmayı öğreniyor, konsantrasyon ve dikkat sorunu olmadığından başarı seviyesi artıyor.

Peki Türkiye’deki deneyimleriniz doğrultusunda gelen yorumlar nasıl?

0-6 yaş dönemlerinde 2-3 yıl arası düzenli KindyROO Programına devam etmiş çocuklarımızın ebeveynleri, çocukları okula başladığında öğretmenlerinden şu geri bildirimleri aldıklarını bizimle paylaşıyorlar.

  1. Motor beceri olarak yaşının çok üstünde bu nedenle okuldaki öğrenmelerde zorlanmıyor, keyif alıyor.
  2. İletişim becerisi yüksek, kendini ifade becerisi yüksek
  3. Çok yönlü, sadece bir veya birkaç alana değil denemek istediği her alana yönelik beceri seviyesi ortalamanın üstünde olduğu için kendini çok yönlü geliştirebiliyor.
  4. Özgüveni yüksek

Bunlar dışında çocuklarımızın bireysel farklılıklarına özel başka olumlu geribildirimler de bulunuyor ancak bu 4 madde genel olarak KindyROO programına belirttiğimiz sürelerde düzenli devam eden her çocuğumuzun ortak özelliği olarak karşımıza çıkıyor.

Evet ben de gerçekten programa devam eden çocuklardaki özgüven yüksekliğini ve motor becerilerdeki farklılığı yakından gözleme fırsatı buldum.

Programınız çocukları hangi gelişimsel risklerden koruyor?

KindyROO vücut farkındalığı, kas tonlaması, kaba motor, ince motor, görsel-işitsel algı, vestibüler, denge, konuşma gibi pek çok gelişim alanındaki risklerden koruyor. KindyROO programında doğumdan itibaren bulunan refleksif süreçlere dair yoğun şekilde her yaş grubuna uygun olarak uygulamalar gerçekleşiyor. Örneğin, bir çocuğun paraşüt refleksinin bulunması düşme durumlarında başını koruyabilmeyi öğrendiği için hayati bir öneme sahip. Ya da ince motor becerileri yeterince gelişmemiş bir çocuğun okul sürecine başlamış olması, yazı yazma sürecinin onun açısından bir zorluk olarak gelişmesine ve okul ile ilgili olumsuz şemalarının oluşmasına neden olacaktır. Fakat doğru şekilde KindyROO desteği alan bir çocuk hem okuma süreciyle ilgili hem de yazma ve öğrenme kapasitelerine yönelik doğru teşviği alabilecektir. Duyu bütünlemesi de programın önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.

Gerçekten de son dönemde çocuklarımızın maruz kaldığı gelişimsel riskler oldukça artmış durumda. Bugün artık belli otizm çeşitlerinin bile doğru duyusal-motor uyaranların erken yaşta verilmesi sayesinde bertaraf edilebileceğini biliyoruz.

KindyROO da hangi programlar bulunmaktadır?

Programımızda 0-6 yaş arasında 8 seviye bulunuyor.

BabyROO Hareketsiz Bebekler: Bu 6 haftalıktan başlıyor ve emeklemeye kadar devam ediyor.

BabyROO Hareketli Bebekler: Emekleme becerisi ile başlayıp, yürüme periyoduna kadar devam ediyor.

Yürüyen – 18 Ay: Yeni yürüme sonrasında denge sisteminin desteklenmesi hedefleniyor.

18 Ay -2 Yaş: Zıplama öncesi kas gelişiminin doğru şekilde desteklenmesi ve vücudun motorik olarak doğru şekilde kontrol edilmesi hedefleniyor.

2 – 2,5 Yaş: Artan hareket kapasitesinin motorik ve nörolojik olarak koordineli bir şekilde desteklendiği bir işleyiş bulunuyor.

2,5-3 yaş: Sağ ve sol tarafı aynı düzeyde kullanabilme, çift taraflılık becerisinin desteklenmesi hedefleniyor.

3 – 5 yaş ve 5-6 Yaş: Anaokulu ve okul dönemine hazırlık için gerekli becerilerin desteklenmesi hedefleniyor. Çapraz hareketlerin  gerçekleşmesi, kalem tutma becerilerinin desteklenmesi hedefleniyor.

Program içerikleriniz nasıl?

Programdaki aktiviteler sırasında özellikle motorik ve nörolojik teşvik sağlanmasına olanak sağlayan oyun içerikleri bulunuyor. Yani KindyROO’da gerçekleşen her oyunun aslında motorik nörolojik ve öğrenme kapasitesi açısından bir hedefi bulunuyor.

Büyük ekipman parkuru, egzersiz, masaj, güç gelişimi oyunları, kaba-ince motor oyunları, vestibüler oyunlar, dans, ritm, görsel-işitsel hafıza oyunları, dinleme becerisini geliştiren oyunlar, paylaşımı teşvik eden oyunlar program içeriğimizden bazıları. KindyROO Adana’da programa eğitmenler eşliğinde ebeveyn ve çocuk haftada iki saat (1 ana ders ve 1 tekrar dersi) olarak katılabiliyor; ayrıca oyun alanlarımızı sosyalleşme ve serbest zaman olarak da kullanabiliyorlar. Bir dönem KindyROO’da 13 haftadan oluşuyor.

Okula hazırlık programınız var mı?

3 yaş sonrasındaki uygulamalarımızda ve ağırlıklı olarak 4 yaş sonrası grupta okul dönemine hazırlığa dair; dikkat, odaklanma becerileri, eğitmen yönergesi alma ve uygulama, sıra bekleme, arkadaşları ile işbirliği içinde çalışma, okuma ve yazı yazma becerilerinin desteklenmesi gibi okul döneminde gerekli olacak tüm beceri ve davranışların geliştirilmesi hedefleniyor. KindyROO yolculuğunda, BabyROO döneminden itibaren yapılan çalışmalar sayesinde, bu gelişim programından geçmiş bir çocuk öğrenme süreçlerine çok daha hazır noktadan başlıyor ve süreçleri çok daha hızlı ilerliyor, bu sayede okula severek gidiyor. Aslında mutluluğu ve başarıyı sarmal halinde çocuğun yaşamına taşıyan da bu.

Bize biraz KindyROO’nun nasıl ortaya çıktığını ve geliştiğini anlatır mısınız?

KindyROO Avustralya kaynaklı bir program olup, temeli 1950’lere dayanır ve bugünkü formatıyla dünyada 1982’den beri faaliyet göstermektedir. Türkiye’de 2005 yılından beri mevcuttur. Biz KindyROO Adana olarak 2013 yılından beri faaliyet gösteriyoruz.

KindyROO

Hangi şehirlerde şubeniz var?

Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul Ataşehir, İstanbul Florya, İstanbul Bahçeşehir, Gaziantep ve Lefkoşa’da şubeler bulunmaktadır. www.kindyroo.net/subeler

İlgilenenler KindyROO’ya nasıl katılabilir?

Öncelikle süreçlerimizi anlatmak için bir görüşme ve deneme seansı organize ediyoruz. Burada programımızı detaylı bir şekilde anlatıyoruz. Sonrasında ebeveyn ve çocuk, ilgili yaş grubundaki bir seansa katıldıktan sonra 13 haftalık dönem için kayıt kararı verebiliyorlar. Deneme seansı randevusu almak için en yakın şubeye telefonla ulaşabilir veya www.kindyroo.net/deneme linkinden deneme seansı formu doldurabilirler.

Dilara Hanım bu keyifli sohbet için çok teşekkürler… Gördüğüm kadarı ile KindyROO’da çocuğumuzla hem eğleniyor, hem sosyalleşiyor hem de genetik potansiyelinin en üstüne onu taşıma fırsatı yakalıyoruz. Harika bir sistem… Sizleri hayatın bu en önemli dönemini destekleyecek böyle güzel işler yaptığınız için tebrik ediyorum…

Biz ilginiz için teşekkür ederiz 🙂

Yazar Hakkında

Dr. Elif Pınar Çakır

Merhaba! Ben Dr. Elif Pınar Çakır. Anne, çocuk doktoru ve eşim. İflah olmaz bir iyimser, ruhu gezgin, kendi gezgin bir maceraperest, mucizelere ve peri masallarına inanmaktan hala vazgeçmeyen biriyim. Güncel Anne'ye hoşgeldiniz!

Yorum Bırak