Benim için kahvaltı demek peynir demek. Hemen her türlü peyniri seve seve yerim. Kaşar, ezine, krem peynir, beyaz peynir, süzme peynir hiç fark etmez. Eğer kahvaltıda peynir yoksa, ne yersem yiyeyim o kahvaltı benim için önemini yitirir. Ne yazık ki Çağın benim aksime peynire biraz mesafeli davranıyor. Bu konuda oldukça seçici ve o da pek çok çocuk gibi her peyniri yemiyor. Sevdiği bir kaç peynir çeşidi var: Kaşar peyniri, örgü peynir ve hellim. Ama bunlar arasında en sevdiği peynir türü kaşar peyniri. Çocuğunun beslenmesine özen gösteren bir anne ve çocuk hekimi olarak eve peynir alırken güvendiğim ve kalitesine inandığım markaları tercih ediyorum. Keşke fırsat bulsam da kendim yapabilsem…
Peynir, sağlıklı kemik gelişimi ve güçlü dişler için gerekli olan kalsiyum açısından son derece zengin bir besin. Aynı zamanda oldukça iyi bir protein ve folik asit kaynağı ve A ve D vitaminleri açısından da çok zengin. Bazı çocuklar tıpkı Çağın gibi peynir tüketme konusunda seçici davranabiliyor veya hiç peynir tüketmek istemiyorlar. Hastalarımın annelerinden veya sosyal medyadaki izleyenlerimden sık sık ‘ Peynir sevmeyen bir çocuğum var, hiç peynir yemiyor, ne yapmam lazım?’’ şeklinde sorular alıyorum.
Bu durumda annelere, sabırlı olmalarını, bunun geçici bir dönem olabileceğini, zorlayıcı ve ısrarcı olmamaları gerektiğini söylüyorum. Pek çok peynir çeşidi olduğunu ve bunların arasında çocuklarının tadından hoşlanabilecekleri bir çeşit bulana kadar denemeye devam etmelerini öneriyorum.
Peynir sevmeyen çocuklar için bir diğer önerim de peyniri direkt değil dolaylı yoldan çocukların tüketmesini sağlamaya çalışmak. Mesela köftelere, krep hamuruna ve içine, sütlü tatlılara (tuzsuz peynir harika oluyor sütlü tatlılarda), sebze pürelerine eklemek. Tabii en doğrusu peyniri direkt olarak, bir şeyin içine gizlemeden yedirmek. Ama işte yemezse bize de yapacak pek bir şey kalmıyor.
Zor peynir yiyen çocuklar için bir diğer önerim de çocukların bayılacağı, farklı ve yeni tarifler denemek. Biz bu ara kaşar peyniri ile yapılmış bu tuzlu keke soframızda sıkça yer verir olduk mesela. İşte ‘ Çocuğum peynir yemek istemiyor, ne yapmalıyım?’ veya ‘’ Kahvaltıda hep aynı şeyleri yediriyorum, değişiklik istiyorum.’’ diyen Güncel Anne okurları için kaşar kullanarak yaptığım nefis tuzlu kek tarifim: Tarifi Eski Tadında kaşar peyniri ile yaptım. Ama siz kendi zevkinize göre peyniri değiştirebilirsiniz. Nitekim biz Eski Tadında keçi peyniri ile kendimiz için yaptık ve nefis oldu. Eski Tadında’yı diğer tüm ürünlerinde olduğu gibi, peynirleri de doğal malzemelerle ve hiçbir katkı maddesi eklenmeden yapıldığı için tercih ediyorum. Peynirlerini doğal sütlerden şirden mayası ile mayalayarak yaptıklarından aynı zamanda iyi bir probiyotik özellik de taşıyor.
Kaşarlı tuzlu kek
Malzemeler
- Bir yumurta
- Dört yemek kaşığı rüşeym
- Bir yemek kaşığı tam buğday unu
- 25-30 gram Eski Tadında kaşar peyniri (Çağın kaşar sevdiği için ben bu tarifte kaşar peyniri kullandım. Ama aynı tarifi başka peynir çeşitleri ile de yapabiliriz.)
- Üç- dört sap maydanoz
- Üç dört sap dereotu
- Yarım çay bardağı süt
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı
Bir yumurtayı beyazlaşana dek çırpın. Ardından sıra ile oda ısısında beklemiş sütü ve zeytinyağını ve rendelenmiş peyniri ekleyin. Sonra rüşeym ve tam buğday ununu ekleyip tahta kaşık yardımı ile pürüzsüz bir karışım olana dek karıştırın. En son dereotu ve maydanozu ilave edin. Kıvamı bozadan çok az miktarda koyu olacak. Evdeki muffin kalıplarına veya benim yaptığım gibi mini bir kek kalıbına boşaltın ve önceden hafif ısınmış fırında, batırdığınız bıçak temiz çıkana dek pişirin. Benim fırınımda 30 dakikada pişti. Soğuyunca kalıptan çıkarın. Peynirli bu keki çocuklarınıza kahvaltıda verebileceğiniz gibi ara öğün olarak da verebilir hatta okula giderken beslene çantalarına da koyabilirsiniz. Bu tarif bir yaş sonrası çocuklara uygundur.
Günlük kalsiyum ihtiyacı 1-3 yaş arası çocuklar için 500 mg’dır. Bu tarifte kaşar peyniri kullanırsanız, 1-3 yaş arası çocuğunuzun günlük kalsiyum ihtiyacının yaklaşık olarak yarısını karşılamış olursunuz.
Sofranızdan peynir eksik olmasın, sevgiyle kalın.