Çocuk Çocuk Sağlığı

Propolis nedir, ne işe yarar?

Propolis nedir?

Çok uzun zamandır propolisi hem kendim ve ev ahalisi için kullanıyor  hem de hastalarıma öneriyorum.  Peki nedir bu sürekli altını çizdiğim propolis?

Propolis arılar tarafından kovanı korumak için üretilen, sert, reçinemsi  bir madde. Arılar propolisi bitkilerin sap, yaprak ve tomurcuklarında sağlıyor.

İşte kovanı korumak için arılar tarafından üretilen propolis vücudumuzda da antibakteriyal, antiviral ve antifungal etki gösteriyor. Yani vücudumuzu bakterilere, virüs ve mantarlara karşı koruyor.

Propolis ne işe yarıyor?

Antioksidan. Yani hücrelerimizdeki normal işleyiş sırasında açığa çıkan  zararlı maddeleri ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor.

Propolisin kanser, şeker hastalığı ve astımdan koruyucu etkileri var.

Aynı zamanda yara iyileşmesini hızlandırıyor. Bu ne demek? Ağız içi yaralarda, aftlarda, el ayak ağız hastalığında yaraların iyileşmesine yardımcı oluyor.

Propolis bir fenolik falavonoid. Fenolik flavonoidler ise prebiyotik özellikteler. Prebiyotikler  bağırsaklarımızdaki faydalı bakterilerin büyümek ve çoğalmak için kullandıkları yiyecekler. Yani propolis sağlıklı bir barsak florasının oluşumuna ve devamına katkıda bulunuyor.

Propolisi nasıl kullanalım? 

Bir yaş sonrası bebek ve çocuklara koruyucu olarak  propolis verebiliriz. Propolis tadını tolore edemeyen çocuklarda propolis bal, pekmez, süt, yoğurt, meyve pürelerine veya çocuğunuzun sevdiği her hangi bir besine eklenebilir. Enfeksiyon durumlarında ise propolis dozu iki katına çıkarılır.

Başta da söylediğim gibi biz evde BEEO marka propolis kullanıyoruz. Çünkü piyasadaki propolislerin pek çoğunda propolis yerine pek çok madde eklenmiş durumda veya i.indeki saf propolis miktarı tavsiye edilenden çok çok az miktarda.

Yazar Hakkında

Dr. Elif Pınar Çakır

Merhaba! Ben Dr. Elif Pınar Çakır. Anne, çocuk doktoru ve eşim. İflah olmaz bir iyimser, ruhu gezgin, kendi gezgin bir maceraperest, mucizelere ve peri masallarına inanmaktan hala vazgeçmeyen biriyim. Güncel Anne'ye hoşgeldiniz!

Yorum Bırak