Sevgili Yorgun Anne,
Belki yeni anne oldun belki de bir süredir emziriyorsun. Biliyorum senin için de emzirmek, dünyanın en harika deneyimlerinden biri. Emzirdiğin an, bebeğinle paylaştığın en özel an. Ama işte en sık duyduğun cümleler var ya. Ah o insanı yaralayan, kendine ve sütüne güveni azaltan o cümleler….
‘’Bu bebek aç.’’
‘’Sütün yetmiyor galiba bebek ondan ağlıyor’’
‘’Senin sütün bu bebeğe yaramıyor.’’
‘’Sütün yetmiyor lobisi’’ diyorum ben bu insanlara. Anneanneler, babaanneler, babalar, konu, komşu, Ayşe Teyze ve maalesef bazı doktorlar kadim üyeleri bu lobinin. Yaşadığı yerden ve sosyoekonomik düzeyinden bağımsız olarak neredeyse tüm emziren annelerin ortak endişesi: Bebeğim yeterince süt alıyor mu? Sütüm bebeğime yetiyor mu ?
Aynı şekilde bana da istisnasız her gün, hem sosyal medya hesaplarımdan hem de hastalarımdan en çok yönlendirilen sorulardan biri: Bebeğimin yeterince süt aldığını nasıl anlayacağım? Bebeğim doyuyor mu?
Senin geçmiş olduğu yollardan geçmiş ve maalesef başarılı bir emzirme gerçekleştirememiş bir anne ve çocuk hekimi olarak senin için söyleyebileceğim ilk şey şu sevgili emziren anne: Şöyle bir arkana yaslan ve rahatla. Sonra al bebeğini kucağına ve emzir. Neredeyse tüm anneler, bebeklerine yetecek sütü üretebilecek güce sahiptirler. Evet evet sen, bebeğin ne kadar küçük doğmuş olursa olsun veya kaç bebeğin olursa olsun (ikiz,üçüz….) bebeğine yetecek kadar süt üretebilirsin. Eğer böyle olmasaydı insanoğlu binlerce yıldır türünün devamını sağlayamazdı değil mi?
Peki ”Ben nasıl anlayacağım bebeğimin yeterince anne sütü aldığını?” diye soracaksın haklı olarak gene. Şimdi sana çok önemli bir sır vereceğim. Herkesin, bildiği ama görmediği, hatta senin de bildiğin ama yüksek sesle dillendiremediğin bir gerçek: Bebeğin kilo alıyorsa sütün yetiyor demektir. Sevgili anne, işte ‘’ Sütüm bebeğime yetiyor mu ? ‘’ sorusunun cevabı bu kadar yalın ve basittir. İlk altı ay için günde 20-30 gram, ikinci altı ay için ise günde 15-20 gram alan bir bebek yeterince anne sütü alıyor demektir. Bebeğinin yeterli kilo almadığı veya sütünün yetmediği ile ilgili bir endişen varsa onu gün aşırı tartmanı öneririm sana. Bunu aile hekimliğinde yapabileceğin gibi evde bir bebek tartısı ile de yapabilirsin. Benim aile hekimine gidecek vaktim yok veya evde bebek tartısı da bulunmuyor diyorsan o zaman normal tartıda önce sen tartıl sonra da bebeğinle birlikte tartıl. İki sonuç arasındaki fark sana kabaca bebeğinin kilosunu verecektir.
Ama diyorsun ki; sütün yetmiyor lobisi sürekli tepemde,
Bebeğin ağlıyor çünkü aç.
Bebeğin uyumuyor çünkü sütün yetmiyor.
Bebeğin emzirdiğin halde halen aranıyor.
diye bıdı bıdı konuşuyor. O zaman onlara dön ve de ki,
Anne sütünün yetersiz olduğunun göstergeleri şunlar değildir:
Bebeğin ağlaması: Ağlamak bebekler için bir iletişim şeklidir. Bebekler sadece aç oldukları zaman ağlamazlar. Gazları varken, etrafla ilgilenmek istiyorken, kendileri ile ilgilenilmesini istiyorken, bir yerleri ağrıdığında, hasta olduklarında ağlayabilirler. Hatta bazen ortada bir neden yokken, sadece canları istediği için de ağlayabilirler. O yüzden bebeğin her ağlaması açlığa delalet değildir. Anneler zamanla bebeklerinin neden ağladığını çözecek deneyime sahip olacaklardır zaten.
Konu komşu, kaynana sızlanması: Hepimiz biliyoruz ki onlar her yerde. Size söyleyecekleri ‘’bu bebek aç, hiç kilo almamış, aman ne kadar zayıf,sütün mü yaramıyor acaba’’ türünden moral bozucu yargıları kendilerine saklamaları gerektiğini ve bebeğiniz için yeterli miktarda süt ürettiğinizi çünkü bebeğinizin kilo alımının yeterli olduğunu uygun bir dille söylemelisiniz. Anlamayanlar çoğunlukta olacaktır, eh onlara da çemkirmek serbest…
Sürekli emmek istemesi: Bazı bebekler karınları tok olsa bile sürekli emmek isterler. Bu onların aç olduğunu değil emme içgüdülerinin çok kuvvetli olduğunu veya anne ile sürekli temas halinde olmak istediklerini gösterir. Ayrıca anne sütü mamadan daha kolay sindirildiği için anne sütü alan bebeklerin mama alan bebeklerden daha sık emmek istemeleri normaldir.
Bebeğin memede az zaman geçirmesi:
Bazı bebeklerin emiş gücü çok fazladır. Diğer bebeklerin 10 dakikada emebildikleri sütü onlar 2-3 dakikada emebilirler. Bu yüzden bebeğin memede az zaman geçirmesi sütünüzün az yettiğine delalet değildir. Bir kere daha hatırlatmak istediğim dibi ‘’bebeğiniz yeterince kilo alıyorsa sütünüz yeterlidir’’.
Sütümün bebeğime yettiğini gösteren işaretler nelerdir?
Kilo almak: Bebeğiniz doğumda dokularındaki fazla su ile doğar. Biz hekimler, doğum sonrası ilk günlerde bebeklerin doğum kilolarının %10 kadarını kaybetmelerini normal karşılarız. Yeni doğmuş bebeğinizi doğumdan sonra 48. saat ve 10-15. günlerde hiç bir sorun olmasa bile doktor kontrolüne götürmelisiniz. Doğum sonrası 10-15. günlerde bebeğin doğum kilosuna kavuşması anne sütünün yeterli olduğunun en önemli göstergesidir.
Islak bez sayısı: Bebeğinizin kilo alımı dışında en güvenilir kriter ıslak veya kakalı bez sayısıdır. Bebeğiniz hayatının ilk ayı içerisinde 24 saat içinde 8-12 adet kakalı veya ıslak bez çıkarıyorsa büyük ihtimalle sütünüz yeterli demektir. Bezini her açtığınızda ıslak olması sıvı alımının iyi olduğunu gösterirken, bezde kaka olması bebeğinizin yeterli kalori aldığını gösterir. Bebeğiniz dört günlük olduğunda, günde en az üç kez biraz kakalı (metal 1 lira büyüklüğünde) bez, yaklaşık beş-altı kez de ıslak bez değiştiriyor .olmanız iyiye işarettir. Ancak bu işaret yenidoğan dönemi (hayatın ilk bir ayı) için geçerlidir ve bezlerin dolu dolu olmasını isteriz.
Bebeğin görünüşü: Bebeğinizin sağlıklı görünüyor olması, ten renginin parlak ve pembe oluşu, hareketli sağlıklı görünüşü, boyunun ve baş çevresinin sağlıklı şekilde artıyor oluşu sütünüzün yettiğine dair sübjektif işaretlerdir.
Hangi durumlarda doktora başvurmalıyım?
Aşağıda saydığım durumlarda bebeğinizi vakit kaybetmeden bir çocuk doktoruna götürmeniz gerekmektedir.
- Uykuya meyil
- Etrafla ilgisizlik
- Zayıf ağlama
- Ağzın kuru olması
- Ağlarken gözyaşı akmaması
- Bebeğin bıngıldağının içe doğru çökük olması
- Cildin esnekliğini kaybetmesi. Her iki parmağınızla sıkıştırdığınızda eski yerine dönmemesi.
- Ateş
- Çok koyu sarı ya da küçük kırmızımsı kristal içeren idrar. (Bazen ‘tuğla tozu’ olarak adlandırılır) Bu kristaller ürik asit kristalleridir ve yetersiz besleneye bağlıdır.
Ama yukarıda pek çok kez söylediğim gibi bir kez daha söylemek istiyorum bebeğin yeterince kilo alıyorsa ” Sütüm bebeğime yetiyor mu ?” sorusunun cevabı büyük ihtimalle evettir.
Elif hanım kızım 4,5 aylık. ilk iki ay kilosu iyiydi ama son 1 ayda sadece 400 gram almış. Boyu 64 cm kilodu 5,86 kg. Haliyle zayıf görünüyor. Aslında göğüslerimi boşaltana kadar emiyor. Sağıp dondurduğum sütleri de veriyorum arada. Herhangi bir hastalığı da yok. Sizce ek gıdaya başlamak gerekir mi?
Ek gıdaya 6. ayda geçmenizi öneririm. Ama az kilo almasının aydınlatılması için bir çocuk uzmanına başvurmanızı öneririm.
Bebeğim 3600 doğdu ilk ay 770 gr aldı 2. ay 470 3. Ay tekrar 770 3.ay doktor mama takviyesi dedi ilk uç ay her ay 1 kilo alması gerekiyo alamamiş dedi istemeye istemeye mamaya başladım daha sonraki ay doktoru değiştırdim oda aynı şeyleri soyledi bebeğim şimdi 5 aylık 4 ve 5. Aylarda 460 gr aldı ve her ay boyu en 3cm uzadı şu an 65.5 cm. 6370 gr Sutum hep oldu buna rağmen mama verdim boşa mama verdiğimi duşunuyorum hala ve bunun vicdanazabını yaşıyorum.
Yazilariniz cok guzel cok tesekkurler bu bilgileri bizimle paylastiginiz icin, bende 2cocugumuda hic mama vermeden ilk 6ay anne sutu ile emzirdim tabi bunda herkesten uzakta biryerde yasamamin etkisi cok buyuk.
Harikasınız…
Selm ben oğlum 4 aylık devam sutu veriyom sutum olmadi çok uğraştım olmadi şimdi de aptamil kasik mama aldık yiyo Ama günde ne kadar vermeliyim yoksa yatarken mi versem kafam karıştı
Ek gıdaya geçmek için biraz erken. Tüm ek gıda yazılarımı tek tek okumanızı öneririm.
Merhaba benimde 6 aylik.kiz bebegim var yazilarinizi takip.ediyorum.hatta az evvel size mail ile bikac sorum vardi yazdim.umarim cvp alabilirim birde idrarinda kristallesme okudum ama bnm kizimin bazen renksiz toz seker tarzi kristallesmis yani bezini goruyorum bunun sebebi nedir emziriyorum sade ve sadece.. tskler
Bir uzmana başvurup idrar tahlili yaptırmanızı öneririm.
Merhaba 4,5 aylık kızım hemen hemen bir aydır memeyi reddediyor emmek istemiyor bazen geceleri tutuyor bazen günlerce tutmadığı oluyor biz de mecburen mamaya başladık peki siz hangi mamayı tavsiye edersiniz birde sütüm gitme aşamasında çok çok az sağdığımda dahi günde bir ölçü anca çıkıyor çok üzülüyorum sütüm gitmesin neler yapabilirim
4. ay civarı meme reddinin olabileceği bir zamandır. Lütfen bebeğinizi öncelikle bir sağlık sorunu olup olmadığının anlaşılması için bir çocuk uzmanına başvurmanızı öneririm. Ardından sık sık ve yılmadan emzirmenizi önerim.
Merhaba, Bebegim 9 aylık ama cok zayıf 7,5 kg boyu da 71cm bas cevresi de 42cm, ne yapsam kilo almıyor.. Boy ve bas cevresi cok yavaş buyuyor. Suan iki tane dişi var. Tahlillerini yaptırdık kan Demir b12 diğer herşeyi normal hatta doktoru sonuçlarının cok iyi olduğunu söyledi sadece karaciğer enzimlerinin biraz yüksek olduğunu ama burnunda bebeklerde normal olduğunu soyledi. Mama ve püre şeklinde hic birsey yemiyor. Bizim gibi besleniyor normal yemek normal corba ve meyve. Meyve püresi asla yemiyor illa herşeyi ısırarak yemeyi tercih ediyor ve tuzsuz yemek ağzına sürmüyor şekerli hic birşeyi de ağzına sürmüyor (reçel , pekmez vs) . Sut olarak sadece anne sutu veriyorum. Diğer sütlere henüz başlamadım. Yoğurt yıyor. Suyunu da bol bol içiyor. Ama dediğim gibi ne yapsam kilo almıyor. 4. Aydan beri hic kilo almadı. Ama kilosu dışında ki gelişimleri normal seyrinde kendi kendine yıyor yerde yatarken kalkıp oturuyor hatta destek bulursa ayağa bile kalkıyor ama emeklemiyor. Doktor herhangi bir sorun olmadığını söyledi ama ben size de danışmak istedim.. En azından kilo almasını sağlamak icin beslenmesine ekleyebileceğim herhangi bir öneriniz var mı? Hemşiresi bugun kek vermem gerektiğini söyledi. Bu arada Demir vitamini kullanıyoruz ve her gün 3-5 arası muhakkak guneslendiriyorum. Şimdiden cok teşekkür ederim..
Merhaba bebeğim dolu dolu 4 aylık ve yakaşık 2.5 ayından beri gün içerisinde zorla ağlayarak emziriyorum tada emiyor. Emzirmek benim için bir kabus oldu. Ya uykudan yeni kalktığında yada gece emiyor. Haliyle sürekli huzursuz. Doktorunuz meyve ve yoğurda başlamamızı söyledi. Ben akşamları kaşık maması versem mi diye düşünüyorum siz ne dersiniz.
4 ay ek gıda içi erken
Merhaba,
Benim 4 aylık bi kız bebeğim var her ay 1 kilo alıp 5 santim boyu uzuyordu bu ay sadece 300 gram almış ve 4 santim boyu uzamis emzirirkende çok huysuzlaniyo kısa süre sonra tekrar emek istiyo doktorumuz sütumun yetmedigini söyledi 4 aylık kızıma mama vermelimiyim ?
Doktorunuzun önerilerine uymanız en doğrusu
Merhaba benim 18 günlük kız bebeğim var. Saat başı emmek istiyor en fazla 1,5 saat dayanabiliyor. Hem gündüz hem gece aynı şekilde. Acaba sütüm yetersiz olduğu için mi bu kadar çabuk acıkıyor?
Bebekler hayatlarının ilk günlerinde sık sık emmek isterler. Eğer bebeğiniz yeterince kilo alıyorsa doyuyor demektir.
27 gunluk çocuğum var çocuğum kilo alıyor kakasını falanda yapıyor ama göğüslerim çok şişmiyor bide ben her ağladıkça emziriyorum doğrumu
Aranıyor sürekli ve geceleri çok ağlıyor bende hep meme veriyorum hemen susuyor ama göğüslerim sismiyo hiç süt yetiyomudur
Elif hanım merhaba severek takip ettiğim ve bilgilendiğim bir kaç siteden birisiniz.Emeğinize sağlık diyorum.
İnek sütü yerine devam sütü veriyorum bebeğime 20 aylık ama ne zamana kadar vermeliyim ???
Şimdiden teşekkür ediyor kolaylıklar diliyorum.
Doktor hanım 18 aylık bir bebeğim var emiyor ama sütüm eskisi kadar yok ve azalıyor süt az geldiği için sürekli emmek istiyor ne yapmalıyım
Merhaba Güncel Anne ☺️ benim oğlum 3880 gr doğdu ve 3750ye kadar düştü 3.ayında 7 kilo 200 gr doktor gayet iyi dedi ama bazı insanlar bu bebek zayıf diyor sizce iyi mi boyu hızlı uzuyor son ayda sadece 5 cm uzadı şuan 65 cm. Göğsüm süt doluyor oğlum emiyor ve sanki 5 dk içinde bitiriyor sütü sütüm az mı anlamıyorum bayağı takıyorum hatta bazen ağlıyorum sütüm yetmiyor mu diye üzülüyorum