Yaşam

Çocukla Taşınma

Evet çocukla taşınmanın onca zorluğundan sonra nihayet taşınabildik.  Tayinimiz çıktıktan 4 ay, 13 gün sonra güneşli bir Adana sabahına taşındık. Henüz kendimi bu evde misafir gibi hissetsem de; karşıdaki market dışında bir yere çıkamamış olsam da iyi geldi bana taşınmak. Kendimi üzerimden büyük bir yük kalkmış gibi hissettim.

Küçük çocukla taşınma; hele de bizde olduğu gibi şehirler arasında gerçekleşiyorsa pek çok zorluğu da beraberinde getiriyor. Ev toplanacak, eşyalar kolilere yerleştirilecek, yeni eve yerleşilecek. Evin miniği acaba alıştığı düzenden ayrılmaya nasıl tepki verecek; yeni eve uyum sağlayabilecek mi? Ben de taşınma sonrası ilk yazımın, taşınmayı düşünenler için bir rehber niteliğinde olmasını istedim. Yetişkinler için bile zor olan ”bu süreci bebekler için nasıl daha kolay hale getirebiliriz’ ‘sorusunun cevabını aradım.

  • Öncelikle iyi bir taşınma şirketi bulun. Biraz fazla para ödeyin ve  kendi asansörü olan bir nakliye şirketiyle anlaşın. Bu asansörler, taşınılan evin balkonuna kuruluyor ve bu şekilde hem daha hızlı bir taşınma sağlanmış olunuyor hem de taşındığınız/taşınacağınız evin asansörünü  taşınma işlemi sırasında kullanmamış oluyorsunuz. Yani ” siz taşındınız; asansör bozuldu” dedikodusundan kurtulmuş oluyorsunuz. Ayrıca bu sistemle  eşyalarınızın zarar görme ihtimalini de minimuma indirmiş oluyorsunuz.
  • Bol bol koli bulun. Kırılmayacak eşyaları, kitapları, ıvır zıvırı, oyuncakları kendiniz kolilere yerleştirin. Profesyonel taşınma şirketleri de elbette gayet güzel kolileme yapıyorlar ama taşındığınız yerde kendi paketlerini açıp, ortaya döküp, kolileri de alıp gidiyorlar. Siz de evin ortasında açılmış eşya yığınıyla baş başa kalıyorsunuz.
  • Kolilerin üzerine içinde ne olduğunu yazın.
  • Sizin ve çocuğunuzun kullanmadığı; artık ihtiyacınız olmayan giysileri, eşyaları ihtiyaç sahiplerine iletin. Her taşınma bir arınma ne de olsa.
  • Taşınma/şehir değiştirme durumunu çocuğunuza uygun bir süre önceden, anlayabileceği bir dille anlatmaya başlayın. Biz bir ay önceden başladık. Önce gün içinde kısa cümlelerle bahsettik; sonrasında detaylandırdık ve  öykü olarak anlatmaya başladık. Siz de resimlerle anlatabilir, günlük sanal oyunlarına taşınma sahneleri ekleyebilirsiniz.
  • Yeni taşınacağınız evin/şehrin pozitif özelliklerini öne çıkararak anlatın. Biz yeni taşındığımız sitedeki çocuk parkını ballandıra ballandıra anlattık mesela.
  • Çocuğunuzu da toplanma sürecine dahil edin. Kendi eşyalarının toplanmasında ona da küçük görevler verin.
  • Eğer sizin çocuğunuz da bizimki gibi düzen bağımlısıysa taşınma esnasında günlük rutininin dışına çıkmamaya özen gösterin. Yemek ve uyku saatlerini göz önünde bulundurun. Biz şirketin iki ayağını bir papuca soktuk ve evi yüklemeye sabah saat 07.00’da başladık. Böylece öğlen uykusu vaktinde çoktan evi yüklemiş ve arabamıza binmiştik.
  • Taşınma günü çok telaşlı olacaksınız ve çook işiniz olacak ama mümkün olduğunca çocuğunuzla ilgilenmeye devam edin. Sık sık göz teması kurun ve onu kucaklayın. Unutmayın sadece siz değil o da gergin olabilir ve kendini  bir kenara atılmış  hissedebilir.
  • Evin taşınışını, eşyaların yüklenişini ve sonrasında da boş evi görmesini sağlayın. Bu durum taşınma sürecine adaptasyonu kolaylaştıracaktır. O evde artık kendine ait hiç eşya kalmadığını; bütün eşya ve oyuncakların yeni eve gideceğini anlatın. Bizimkinin boş evi gördükten sonraki ilk cümlesi ”yeni evimize gidelim bu ev kötü” oldu.
  • Kamyona en son çocuğunuzun odasını yükleyin. Böylece ilk önce çocuk odası indirilip, yerleştirilebilinir. Sizin evde de  bizdeki gibi düzenine,  odasına düşkün bir minik varsa onu onu biran önce odasına kavuşturmuş olursunuz böylece.
  • Yeni taşındığınız evin dekorasyonunu mümkün olduğunca az değiştirin. Mümkünse  odasının dekorasyonunu hiç değiştirmeyin.
  • Yeni taşınacağınız evin ısınma, elektrik ve su problemlerini taşınmadan önce halledin. Taşınmanın stresine bir de yeni evde ısınma, elektrik problemleri eklenmesin.
  • Bu süreçte bolca yardım alın, yardım önerilerini geri çevirmeyin.
  • Yeni taşındığınız yerde_ ki bu bizim için yeni bir şehir demek _çocuğunuzun yeni bir çevre edinmesi,  soyalleşmesi ve yeni insanlar tanıması için onu bir oyun gurubuna başlatabilir, birlikte yeni etkinliklere katılabilirsiniz. Biz bol bol alışveriş merkezi ve eş dost ziyareti yaptık. Şimdilerde ise bir oyun okulu arayışındayım.

Yazar Hakkında

Dr. Elif Pınar Çakır

Merhaba! Ben Dr. Elif Pınar Çakır. Anne, çocuk doktoru ve eşim. İflah olmaz bir iyimser, ruhu gezgin, kendi gezgin bir maceraperest, mucizelere ve peri masallarına inanmaktan hala vazgeçmeyen biriyim. Güncel Anne'ye hoşgeldiniz!

4 Yorum Var

Yorum Bırak