Çocuk Sağlığı

Kış Hastalıklarından Korunma Yolları

Kış tüm hızıyla sürüyor. Nezle, grip, zatüree, bronşit, farenjit, sinüzit, tonsillit gibi hastalıkların çocuklarda görülme sıklığı da soğuyan havalarla birlikte artıyor. Henüz bizim buralarda salgın şekline gelmediyse de büyük şehirlerde yaşayan meslektaşlarım büyük bir influenza A (grip) salgınından bahsediyorlar. Havaların soğuması, kapalı alanlarda daha sık bulunmak, okulların açık olması, hava kirliliği, kışın artan enerji ihtiyacından dolayı vücut direncinin düşmesi; kış aylarında bazı hastalıklara yakalanma riskini artırıyor. Peki kış hastalıklarından korunma yolları nelerdir?kış hastalıklarından korunma yolları

Kış hastalıklarından korunma yolları

  • Anne sütü enfeksiyonlara karşı koruyuculuğu ispatlanmış tek besindir. Anne sütü içerisindeki mikrop öldürücü ve bağışıklığı güçlendirici maddeler bebeği enfeksiyonlardan korur. Bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütüyle besleyiniz. İki yaşına kadar da emzirmeye devam edin. Emzirme bebeğinizi kış hastalıklarından da koruyacaktır.
  • Çocuğunuzun aşılarını sağlık bakanlığının önerdiği program çerçevesinde yaptırın.
  • Risk grubundaki çocuklara grip aşısını sonbaharda yaptırın.
  • Astım, şeker, doğumsal kalp hastalığı gibi koronik hastalığı olan çocuklarınızın ilaçlarını doktorunuzun önerdiği doz ve şekilde kullanın. Rutin doktor kontrollerine götürün.
  • Erken doğmuş ve doğumsal kalp hastalığı olan bebeklere doktorunuzun önermesi durumunda RSV (Respiratuar Sinsisyal Virus) enfeksiyonlarından koruyucu immün globulini  yaptırın. Bu ilaç Kasım- Mart ayları arasında ayda bir kez olarak uygulanmaktadır.
  • Çocuklarınızı mevsim normallerine göre giydirin. Aşırı üşütmekten, terletmek ve kalın giysiler giydirmekten kaçının. Çok kalın giydirmek terlemeye bu da sonrasında vücudun soğumasına neden olur. En iyisi çocuğu kat kat giydirip hava ve ortam ısısına göre giyisi sayısını artırıp azaltmaktır.
  •  Çocuğunuzun  her besin grubundan uygun miktarlarda almasını sağlayın. Sağlıklı ve dengeli beslenmeyen bir vücut hastalıklara daha açık hale gelir.
  •  Uyku zihinsel ve bedensel dinlenme için olmazsa olmaz bir faaliyettir. Yaş grubuna uygun uyku düzenini ve uygun miktarda uyumasını sağlayın. Uyku düzenine önem gösterilen bebekler hastalıklara karşı daha dirençli hale gelir.

  • Kış hastalıklarından korunma yolları arasında en önemlilerinden biri temizlik kurallarına dikkat etmektir. Çocuklara en az  20 saniye sabun ve su ile ellerini yıkaması gerektiği öğretin ve gün içinde sıkça yıkamasını sağlayın. Eller yıkanmadan göz, ağız ve burun ile temastan kaçınılmalı.

  • Yaşanan ortamın nemi iyi ayarlanmalı. Kuru hava solunum yollarında bulunan ve mikropları yakalama fonksiyonu olan, silia adı verilen tüycüklerin işlevini azaltır. Çocuğunuzun odasında  kaloriferin üzerine su dolu kaplar koyabilirsiniz.

  • Evde sigara içilmesine izin vermeyin. Daha önce de belirttiğim gibi mümkünse sigara içen kişi sigara içtiği kıyafetle çocuğun yanına bile gelmesin.
  • Hasta çocukları okula/kreşe göndermeyin. Öğretmen, idareci ve diğer velilerle konuşarak tüm ailelerin aynı yöntemi izlemesini sağlayın.
  • Çocuklarınızın kirli, kapalı, soğuk ortamlarda uzun süre kalmamasını sağlayın. Odasını sık sık havalandırın.
  • Omega 3, omega 6, A ve C vitamini, çinko bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde işlev görmesini sağlayan maddelerdir. Çocuklarınızı  bu besinlerden zengin beslemeye özen gösterin.
  • Kesin olarak ispatlanmadıysa da düzenli probiyotik kullanımının hastalıkları azaltıcı etkisinin olduğunu gösteren yayınlar mevcuttur. Kefir gibi probiyotik içerikte besinleri  sık tüketmek için çocukları özendirin.
  • Hasta olduğu bilinen  veya öksürük, hapşırık gibi belirtileri olan kişilerle  çocuğunuzun mümkün olduğunca temas etmemesini sağlayın.

Kış hastalıklarının kapımızda olduğu şu günlerde kış hastalıklarından korunmanın yolları içinde en önemlisi düzenli ve dengeli beslenmeden ve kaliteli bir uykudan ve hijyen kurallarına uymaktan geçiyor.

Yazar Hakkında

Dr. Elif Pınar Çakır

Merhaba! Ben Dr. Elif Pınar Çakır. Anne, çocuk doktoru ve eşim. İflah olmaz bir iyimser, ruhu gezgin, kendi gezgin bir maceraperest, mucizelere ve peri masallarına inanmaktan hala vazgeçmeyen biriyim. Güncel Anne'ye hoşgeldiniz!

5 Yorum Var

  • Her yazınızı okuduğumda alnınızdan öpme isteği geliveriyor :)) Benim gibi düşünen bir anne, aynı zamanda benim gibi düşünen bir doktor varmış…
    Türkiye’nin en iyi hastanelerinden birine götürüyorum çocuklarımı, iyi anlaştığımız çocuk doktorumuz var lakin iki çocuğumda ek gıdaya geçerken elime birer hazır mama/püre listesi verip bu markalarla başlayın diye tavsiyelerde bulunup birde hazır yoğurt şu marka çok iyi dediğinde yavaştan gerilip sakinleşince meyve püresi yapmam sadece 5 dakikamı alıyor bu listeleri almayayım teşekkürler diyorum…

      • Rsv den koruyucu bir ilaç olduğu konusunda da maalesef uyarılmadık, maalesef oğlum 3. ayında tanıştı ve halen mevsim geçişlerinde tekrar ediyor.Bu bilgiler için çok,çok teşekkürler

        • RSV koruyucu aşı, her yıl kasım ve mart ayları arasında sadece prematürelere yapılıyor. Bebeğiniz prematür değilse rsv aşısı yapılmıyor.

Yorum Bırak