Çocuk Sağlığı

Grip aşısı yaptırsak da mı kışı geçirsek yaptırmasak da mı

grip aşısı

grip aşısı

Aslına bakarsanız bu yazı  biraz gecikmiş bir yazı. Çünkü grip aşısı için en uygun zaman sonbaharda Eylül sonu ve Kasım başı arasıdır. Biraz benim ataletimden biraz teknik aksaklıklardan dolayı geciktim  bu yazıyı yayınlamakta. Neyse geç olsun güç olmasın.

 

Son günlerde bana en çok sorulan soruların başında çocuğuma grip aşısı yaptırmalı mıyım yaptırmamalı mıyım sorusu gelmekte. Mevsimi de geldi ya, televizyonlarda gazetelerde bloglarda kimi çıkıp mutlaka yaptırın diyor kimi zinhar yanaşmayın . Her yıl gidip koşa koşa aşı yaptıranlar olduğu gibi hiçbir şekilde kendime de çocuğuma da aşı maşı yaptırmam diyenlerin sayısı da gittikçe artmakta. Aşı üreticilerinin birkaç yıl önce domuz gribi salgını sırasındaki çuvallayışları, salgının nasıl rant savaşına dönüştüğü akla gelince ikinci gruba hak vermemek elde değil. Peki nedir bu grip aşısı mevzusu? Çocuklarımıza aşı yaptırmazsak ne olur?

Grip aşısı nedir?

İnaktif yani ölü virüs aşısıdır. 2012-2013 yılının grip aşısının içinde, Influenza A (H1N1), Influenza A (H3N2) ve Influenza B virusleri bulunuyor.

Grip aşısı kimlere öneriliyor?

Amerikan Pediatri Akademisi 6 aydan büyük tüm çocukların ama özellikle de astım, şeker, nörolojik hastalığı,  bağışıklık sistemi bozukluğu olan yani ciddi grip geçirme riski olan kişilerin ve bunların yakın çevresinin aşılanmasını önermekte. Bunun yanında  sağlık personeli  ve 6 aydan küçük çocukların yakın çevresi,  tüm hamile ve hamilelik planlayan,  emziren kadınları da aşılanması gereken grup olarak belirtmekte. Ülkemiz  Sağlık  Bakanlığı’nın önerileri de benzer yönde.

Soru: E şimdi Amerikan Pediatri Akademisi, Sağlık Bakanlığı  önerdi diye gidip aşı mı olalım? Yanıt: Eğer risk grubunda değilseniz siz bilirsiniz. Şöyle ki; her ilacın, tıbbi uygulamanın olduğu gibi aşıların da çeşitli istenmeyen  etkileri   mevcut. Grip aşısı için nedir bunlar: Aşı yapılan yerde ağrı, kızarıklık veya şişme, ateş (2 yaş altında aşılananların %10-35inde görülmekte) kas ağrıları,  bulantı, uykuya eğilim, baş ağrısı  titreme seste boğukluk, acıyan, kızarmış ve kaşınan gözler, nadiren de olsa  hayatı tehdit eden ciddi alerjik reaksiyonlar. Bunun yanında aşı %100 koruma sağlamamakta aşılananların bir kısmı enfeksiyonu geçirmektedir.(Koruyuculuğu %70-90).

İşe diğer yönden bakacak olursak;   grip hem çok kolay yayılma özelliği nedeniyle, hem de belirli grup hastalarda var olan  sağlık sorunlarını  ağırlaştırarak ölümlere neden olduğu için ciddiye alınması gereken  bir bulaşıcı hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl dünyada 250-500 bin kişi mevsimsel grip nedeniyle ölmektedir. Ayrıca iş yerlerinde ortaya çıkan grip salgınları ciddi boyutlarda ekonomik kayıplara neden olur.

Yani özetle söylemek istediğim eğer siz ve çocuğunuz risk grubunda değilse aşının ve aşılanmamanın yarar ve olası zararlarını tartın, düşünün kendi kararınızı kendiniz verin.

Peki siz nasıl bir yol izlediniz diye soracak olursanız; eşim ve ben( sağlık çalışanı olma kontenjanından) aşı yaptırdık ama oğlumuza  uygulamadık.

 

 

Yazar Hakkında

Dr. Elif Pınar Çakır

Merhaba! Ben Dr. Elif Pınar Çakır. Anne, çocuk doktoru ve eşim. İflah olmaz bir iyimser, ruhu gezgin, kendi gezgin bir maceraperest, mucizelere ve peri masallarına inanmaktan hala vazgeçmeyen biriyim. Güncel Anne'ye hoşgeldiniz!

10 Yorum Var

Yorum Bırak