Aslına bakarsanız bu yazı biraz gecikmiş bir yazı. Çünkü grip aşısı için en uygun zaman sonbaharda Eylül sonu ve Kasım başı arasıdır. Biraz benim ataletimden biraz teknik aksaklıklardan dolayı geciktim bu yazıyı yayınlamakta. Neyse geç olsun güç olmasın.
Son günlerde bana en çok sorulan soruların başında çocuğuma grip aşısı yaptırmalı mıyım yaptırmamalı mıyım sorusu gelmekte. Mevsimi de geldi ya, televizyonlarda gazetelerde bloglarda kimi çıkıp mutlaka yaptırın diyor kimi zinhar yanaşmayın . Her yıl gidip koşa koşa aşı yaptıranlar olduğu gibi hiçbir şekilde kendime de çocuğuma da aşı maşı yaptırmam diyenlerin sayısı da gittikçe artmakta. Aşı üreticilerinin birkaç yıl önce domuz gribi salgını sırasındaki çuvallayışları, salgının nasıl rant savaşına dönüştüğü akla gelince ikinci gruba hak vermemek elde değil. Peki nedir bu grip aşısı mevzusu? Çocuklarımıza aşı yaptırmazsak ne olur?
Grip aşısı nedir?
İnaktif yani ölü virüs aşısıdır. 2012-2013 yılının grip aşısının içinde, Influenza A (H1N1), Influenza A (H3N2) ve Influenza B virusleri bulunuyor.
Grip aşısı kimlere öneriliyor?
Amerikan Pediatri Akademisi 6 aydan büyük tüm çocukların ama özellikle de astım, şeker, nörolojik hastalığı, bağışıklık sistemi bozukluğu olan yani ciddi grip geçirme riski olan kişilerin ve bunların yakın çevresinin aşılanmasını önermekte. Bunun yanında sağlık personeli ve 6 aydan küçük çocukların yakın çevresi, tüm hamile ve hamilelik planlayan, emziren kadınları da aşılanması gereken grup olarak belirtmekte. Ülkemiz Sağlık Bakanlığı’nın önerileri de benzer yönde.
Soru: E şimdi Amerikan Pediatri Akademisi, Sağlık Bakanlığı önerdi diye gidip aşı mı olalım? Yanıt: Eğer risk grubunda değilseniz siz bilirsiniz. Şöyle ki; her ilacın, tıbbi uygulamanın olduğu gibi aşıların da çeşitli istenmeyen etkileri mevcut. Grip aşısı için nedir bunlar: Aşı yapılan yerde ağrı, kızarıklık veya şişme, ateş (2 yaş altında aşılananların %10-35inde görülmekte) kas ağrıları, bulantı, uykuya eğilim, baş ağrısı titreme seste boğukluk, acıyan, kızarmış ve kaşınan gözler, nadiren de olsa hayatı tehdit eden ciddi alerjik reaksiyonlar. Bunun yanında aşı %100 koruma sağlamamakta aşılananların bir kısmı enfeksiyonu geçirmektedir.(Koruyuculuğu %70-90).
İşe diğer yönden bakacak olursak; grip hem çok kolay yayılma özelliği nedeniyle, hem de belirli grup hastalarda var olan sağlık sorunlarını ağırlaştırarak ölümlere neden olduğu için ciddiye alınması gereken bir bulaşıcı hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl dünyada 250-500 bin kişi mevsimsel grip nedeniyle ölmektedir. Ayrıca iş yerlerinde ortaya çıkan grip salgınları ciddi boyutlarda ekonomik kayıplara neden olur.
Yani özetle söylemek istediğim eğer siz ve çocuğunuz risk grubunda değilse aşının ve aşılanmamanın yarar ve olası zararlarını tartın, düşünün kendi kararınızı kendiniz verin.
Peki siz nasıl bir yol izlediniz diye soracak olursanız; eşim ve ben( sağlık çalışanı olma kontenjanından) aşı yaptırdık ama oğlumuza uygulamadık.
grip aşısı, domuz gribi aşısı ve HPV aşısına şiddetle karşı olan biri olarak %50 etkinliği olan bir aşıyı yaptırıp formaldehyde ve diğer toksik maddelere bebekleri ve hamileleri maruz bırakmanın son derece saçma bir uygulama olacağını düşünüyorum. Mevcut çalışmalar da grip aşısını çok desteklemiyor.
¨It is apparent that relatively few data are available on the safety of TIV in young children….¨ http://journals.lww.com/pidj/Abstract/2004/03000/Safety_and_efficacy_of_trivalent_inactivated.2.aspx
http://pmmp.cnki.net/Resources/CDDPdf/evd%5Cbase%5CEvidence%20Based%20Child%20Health%5C随机对照实验%5Cebch20060102367.pdf
http://pmmp.cnki.net/Resources/CDDPdf/evd%5Cbase%5CEvidence%20Based%20Child%20Health%5C随机对照实验%5Cebch20060102367.pdf
http://minnesota.publicradio.org/features/2011/10/documents/flu.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20166073
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?orig_db=PubMed&db=pubmed&cmd=Search&term=American+journal+of+respiratory+and+critical+care+medicine%5BJour%5D+AND+527%5Bpage%5D+AND+2008%5Bpdat%5D
http://www.vancouversun.com/health/Vancouver+researcher+finds+shot+linked+H1N1+illness/7217609/story.html
http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2012/10/16/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-asilari-ufurukten-teyyare-mi/
grip ve benzeri hastalıkların büyük çoğunluğunun influenza değil, başka virüs ve bakterilerden kaynaklanıyor. http://www.fda.gov/ohrms/dockets/ac/03/transcripts/3922t1.htm, http://ajrccm.atsjournals.org/content/163/3/645.full
Bu da CDC’nin aşı dosyası. Bütün aşılar ve içerikleri: http://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/downloads/appendices/B/excipient-table-2.pdf
Sevgili Eren,
On yıllık hekimlik hayatım bana A kanıt seviyesine sahip olmadıkça herhangi bir ilaç, medikal uygulama ve yönteme körü körüne karşı veya yandaş olmamayı öğretti. Yani ben grip aşısı taraftarı değilim. Zaten yazıda da siz bilirsiniz diyorum. ” Mevcut çalışmalar da grip aşısını çok desteklemiyor.”diyorsun. Grip aşısını desteklemeyen her çalışmaya karşılık pubmedde bir kaç tane destekleyen çalışma mevcut. Zaten senin de yerverdiğin çalışmada ki çok büyük bir metaanaliz çalışması kendisi (http://minnesota.publicradio.org/features/2011/10/documents/flu.pdf) da son söz:”İn the meantime, we should maintain public support for present vaccines that are the best intervention available for seasonal influenza” şeklinde.
Grip asisi hakkinda bir suphem var ne zaman yaptirsam o yil grip olmuyorum ama bogaz enfeksiyonu ve oksurugu siddetli geciriyorum yaptirmadigim yillar o kadar siddetli olmuyor neden acaba
Grip aşısının böyle etkisi yok..
ve de blogun hayırlı olsun Elifciğim. Harika olmuş!
Eren
Teşekkürler
“Yani biz aşı olalım. Toplum sağlığını koruyalım, salgınların oluşmamasına veya kontrol altında tutulmasına destek olalım. Ama risk grubunda değilse çocuğumuza yaptırmayalım.” Bu mudur?
Hayır Burçinciğim. Eğer risk grubunda değilseniz, yarar ve zararlarını göz önününde bulundurup kendi kararınızı ona göre verin.
Merhabalar,
Öncelikli sitenizi yeni keşfetmiş bir anneyim.Bebeğim henüz 5,5 aylık 6. Ayımızı doldurmamıza çok az bir zaman kaldı.Ben bu süre zarfı içinde bebeğimi sadece anne sütü ile besleyip haftalık kilo artışlarını doktor muayenesi olmasına rağmen kendi edindiğim bebek tartısıyla ölçtüm.Aylık ortalama 750 gr aldı son iki aydır 500 gr bir ortalamamız var.sitenizi beğenmemin temel sebeplerinden biri annelere emzirmeyi tavsiye etmeniz.Ben şu ana kadar ek gıda vermedim.Eşimin ısrarıyla son iki gündür 1 çorba kaşığını aşmayacak şekilde yoğurt ve elma rendesi veriyorum çok az.6. Aydan sonra sizin beslenme menümüzü takip edeceğim .internette. Çok sayfada bir sürü bilgi var ama sizin düşüncelerinizi ve örnek gösterdiğiniz menüleri çok beğendim.
Ben çalışan bir anneyim 1 yıl bebeğime kendim bakacağım.İzinlerim bittikten sonra 13 aylık olunca kreşe vermek zorundayımm.En çok korktuğum şey kreş ortamında hastalıkların daha fazla yayılması,Eşim de bir sağlık personeli biz bebeğimizi korumak adına kreşe gideceği sene grip aşısı yaptırmak istiyoruz.grip aşısına karşı biri değilim ki kendimde 1 sene aşı yaptırdım ve o sene hiç grip olmadım.Çocuklarda özellikle bebeklerde aşıya bakış açınızı öğrenmek istiyorum.şimdiden teşekkür ederim.
saygılarımla.
Sağlık bakanlığı ve Amerikan Pediatri Akademisi kreşe giden çocuklar için aşıyı önermekteler. Yukarıda da yazdığım gibi her tıbbi girişimin bir yan etki/istenmeyen etki ihtimali var. Ben rutin aşılar dışındaki aşılara ailenin kendi bebekleri için kendilerinin karar vermesi taraftarıyım. Bebeğiniz için fayda /zarar analizi yaptıktan sonra en doğru kararı vereceğinize eminim. Sevgiyle kalın.