Tuvalet Eğitimi

Tuvalet eğitimi için ipuçları

Yaz gelmek üzere. Bu aralar çocuğu 2-3, hatta 2-3,5 yaş aralığında olan anneler tuvalet eğitimi telaşındalar. Daha önce tuvalet eğitimine başlama zamanlaması ve Çağın’ın tuvalet eğitimi sürecinden bahsetmiştim. Bugün de tuvalet eğitimi ile ilgili işinize yarayacak kısa kısa ipuçları vermek istiyorum.

tuvalet eğitimi için ipuçları

Tuvalet eğitimi için kısa kısa ipuçları 

Hazır olduğunuzdan emin olun:  Tuvalet eğitimi için hem bebeğinizin hem de sizin hazır olduğunuz zamanı seçmek gerek. Tuvalet eğitimi zamanlaması ile ilgili şu yazımı okuyabilirsiniz. Başlamadan önce bir hikaye yardımı ile ve onun anlayabileceği dilde vücut atıklarının neler olduğu ve ne işe yaradığını anlatmak; yaptığı işin daha kolay bilincine varmasına yardımcı olur. Ayrıca eğer mümkünse evdeki halılar toplanmalı veya üzerlerine bir örtü örtmekte ve bolca külot edinmekte fayda var.

 

Zamana yayın: Tuvalet eğitiminin öyle 3 günlük bir iş değil, uzun süreye yayılan bir süreç olduğuna inanlardanım. Yani öyle bir sabah kalkıp, bak evladım bu lazımlık/tuvalet kakamızı, çişimizi buraya yapıyoruz diyerek tuvalet eğitimine başlamak pek de doğru değil. O yüzden acele etmeyin. Unutmayın ki her çocuğun gelişim basamaklarını geçiş hızı ve yöntemi birbirinden farklıdır. Kimi 15 günde öğrenir, kimi 5-6 ayda. Tıpkı uyku eğitimi ve yeme tercihleri gibi bu konuda da bebeğinize saygı gösterin.

 

Eğlenin: Tuvalet eğitimini kaygı verici bir görev olarak değil heyecan verici bir deneyim olarak düşünün. Oyunun ve eğlencenin gücünden faydalanın. Lazımlığı eğitime başlamadan iki üç ay önce alın ve onu oyunlarınızın bir parçası haline getirin. İçinde tuvalet, çiş, kaka kelimeleri olan oyunlar kurun. Bebeklerinin/pelüş oyuncaklarının bezlerini çıkarıp, tuvalete/lazımlığa oturttuğunuz oyunlar kurun. Öncesinde resimler çizebilir veya bu konu  ile ilgili kart oyunları oynayabilirsiniz.

tuvalet eğitimi

Lazımlık edinin: Tuvalet eğitimine başlamadan bir süre önce lazımlık edinin ve lazımlığı çocuğunuzun gün içinde en çok vakit geçirdiği odaya koyun. Daha önce de anlattığım gibi lazımlığa önce giysileri ile oturmasına izin verin. Lazımlığa oturup kitap okumaya, oyun oynamaya teşvik edin. Hatta mümkünse lazımlık alışverişine birlikte çıkın ve kendi lazımlığını kendisinin seçmesine izin verin. Küçük çocukların büyük bir kısmı için lazımlığa oturmak, tuvalete oturmaktan daha kolaydır.

 

Zorlamayın: Henüz lazımlığa oturmuyor veya ilgi göstermiyorsa, kakasını veya çişini lazımlığa yapmak istemiyorsa üstüne gitmeyin. Aralarda yaptığı küçük kazaları abartmayın. Evde sürekli tuvalet, çiş ve kakadan konuşmayın.

 

Takdir edin: Her kaydettiği aşamada, lazımlığa bezsiz oturduğunda, ilk çişini söylediğinde, kakasını ilk kez lazımlık veya tuvalete yaptığında, abartmadan övgü dolu sözler söyleyin; bu durumdan hoşnut olduğunuzu belirten jest ve mimikler kullanın. Aştığı her basamak için küçük bir hediye hazırlayın.

 

Destekleyin: Bağımsızlığını destekleyin. Lazımlık veya tuvaleti istediği zaman kullanabileceğini söyleyin.  Gündüz evde bezsiz dolaşmasına izin verin. Başardığı her basamakta övün.

Tercihlerine saygı gösterin: Bazı çocuklar tuvalete, bazı çocuklar lazımlığa kaka ve çişlerini yapmayı tercih ederler. Bazıları sifon sesi duymaktan korktukları için sifonu çekilmesini istemezler. Böyle durumlarda onun isteklerine uyun. Kakasını tuvalete istiyorsa tuvalete lazımlığa istiyorsa lazımlığa yapsın.

 

Sürekli vurguladığım gibi tuvalet eğitimi bir süreçtir ve unutmayın ki bir sağlık problemi olmayan her çocuk eninde sonunda bu süreci tamamlayacaktır. O yüzden çocuk büyütmenin her aşamasında olduğu gibi tuvalet eğitimi için de gereken biraz sabır ve çokça anlayıştır.

Kuru ve bezsiz günler dileği ile….

Tuvalet eğitimi ile ilgili diğer yazılarım için buraya ve şuraya tık lütfen.

Yazar Hakkında

Dr. Elif Pınar Çakır

Merhaba! Ben Dr. Elif Pınar Çakır. Anne, çocuk doktoru ve eşim. İflah olmaz bir iyimser, ruhu gezgin, kendi gezgin bir maceraperest, mucizelere ve peri masallarına inanmaktan hala vazgeçmeyen biriyim. Güncel Anne'ye hoşgeldiniz!

10 Yorum Var

  • Kızım 21 aylıkken tuvalet alışkanlığı edindi çok zor olmadı 3 günde gece gündüz birlikte bezi çıkardım. Haftada 1 2 altını ıslatıyordu. Suan 27 aylık. Kış gelmesi ile alakalı mı bilmiyorum. Uzun zamandır ben kaldırmazsam altını ıslatıyor. Normal mi tutumum nasıl olmalı, kaldırmalı mıyım, bu ne kadar devam eder ya sa bu durum normal mi? Ayrıca vur hastası onunla da bir alakası var mıdır?

      • Idrar tahlilleri temiz ama gece leri altına yapıyor.. Gece altını ıslatması normal mi ? Gündüz hiçbir problem yok.. Her gece kaldırıp yaptırmalı mıyım teşekkürler

  • Sevgili güncel anne 3,5 yaşında bir kızım var ve hiç bir şekilde ne lazimliga nede tuvalete oturmuyor ve altını açtığımda üzerine yapıyor ve islakliktan rahatsız da olmuyor ona nasıl davranmalı ikna etmeliyim acaba bu konuyu bir pedagog a gidip yardım alarak mi çözmeye çalışsam bilemiyorum bana fikir verebilirmisiniz

    • Tuvalet eğitimi bir günde olabilecek bir şey değil bir süreç. Yavaş yavaş, oyunla, kızmadan, tekrar tekrar deneyin…

    • 32 aylık oğlumda 4 derece VUR var tivalet eğitimine başladık zor bir süreçteyiz.ilk çocuğum gibi değil sanki tam boşaltım yapamıyor gibi hocam normal mi bunlar cevaplarınız için çok teşekkür ederim

  • Hocam merhaba oglum eylül 2015 doğumlu tuvalete alıştırma srecimiz iyi gecti fakat soyle bi sorunumuz var ki ne yapıcagımı bılemedım. Kakası geldıgı zaman soyluyor bi problemimiz yok ancak çişini soylemıyor altına kaçırıyor ve surekli tutuyor ıslanmalar oluyor. O soylemedıgı için ıslanmasın diye biz götürüyoruz gündüz ben çalıştıgım için babannesi götürüyor. Arada sırada çok nadir de olsa soyluyor çişini fakat cogunlukla altını ıslatmasını beklemeden çilini yaptırıyoruz ki yaparkende bi sorun yok. Ne yapalım hocam yardımlarınızı rica eder iyi çalışmalar dilerim

  • 32 aylık oğlumda 4 derece VUR var tivalet eğitimine başladık zor bir süreçteyiz.ilk çocuğum gibi değil sanki tam boşaltım yapamıyor gibi hocam normal mi bunlar cevaplarınız için çok teşekkür ederim

Yorum Bırak